Mynář prověrku nedostal. Zeman: Na Hradě vždy najde důstojné místo

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář Zdroj: CTK

Vratislav Mynář by v určité funkci na Pražském hradě mohl podle prezidenta Miloše Zemana zůstat i bez bezpečnostní prověrky. Vždy pro něj na Hradě bude důstojné místo, řekl Zeman na adresu hradního kancléře v rozhovoru Parlamentním listům. Mynář potvrdil, že prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň přísně tajné nedostal. Proti rozhodnutí pravděpodobně podá rozklad do rukou ředitele NBÚ.

„Mohu potvrdit, že jsem se seznámil s obsahem obálky zaslané do mých rukou Národním bezpečnostním úřadem. V listině je oznámeno, že jsem neobdržel prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň 'Přísně tajné',“ uvedl Mynář.

„V současné době se seznamuji s podrobnostmi rozhodnutí. Po důkladném prozkoumání se rozhodnu o dalším postupu. S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že podám rozklad do rukou ředitele Národního bezpečnostního úřadu,“ napsal.

Zeman ve čtvrtek novinářům řekl, že když odvolání nedopadne dobře, bude muset kancléř ve funkci skončit. Konec Mynářova působení na Hradě by to ale znamenat nemuselo.

„Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo,“ odpověděl Zeman v rozhovoru na dotaz, zda by Mynářovi případně nabídl jinou pozici.

Na otázku, zda z NBÚ mohly uniknout informace do médií, Zeman odpověděl, že takové podezření je zdůvodnitelné. Zprávu o tom, že Mynář prověrku nedostal, v úterý otiskl deník Právo. Úřad možnost úniku informací dnes důrazně odmítl. „Národní bezpečnostní úřad, jako nezávislý úřad, kategoricky odmítá zprávy některých médií, že z něj unikly a unikají informace vztahující se k bezpečnostním řízením,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Ovčáček: Já považuji některé věci za důležitější, například otázku prezidentské standarty a jejího zneuctění

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček dnes řekl, že se o věci s Mynářem nebavil. „Já považuji některé věci za důležitější, například otázku prezidentské standarty a jejího zneuctění,“ konstatoval s tím, že prezidenti republiky a kancléři se mění, ale prezidentská standarta zůstává.

Ovčáček také vyjádřil přesvědčení, že záležitost kolem prověrky veřejnost nezajímá, věnují se jí podle něj jen média. Věc nyní podle hradního mluvčího zůstává výhradně v rukou kancléře.

Důvody negativního rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl. Podle některých odborníků hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.

Jak šel čas s Mynářovou prověrkou
14. března 2013 - Prezident Zeman jmenoval Mynáře, který byl šéfem jeho volební kampaně, vedoucím své kanceláře. Mlynář se kvůli tomu musel vzdát funkce předsedy Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Jako lídr zemanovců Mynář uvažoval o tom, že by roli kancléře využil ke zviditelnění SPOZ před nadcházejícími volbami. Zeman na to reagoval prohlášením, že úřad kancléře nemůže být používán k propagaci jakékoli politické strany.
27. září 2013 - Mladá fronta Dnes napsala, že Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku, a žádost o ni dokonce pozastavil. Zeman k tomu řekl, že nepotřebuje kancléře k tomu, aby za něj jednal s vládou, protože sám komunikuje s premiérem, a proto nepovažuje za problém, že Mynář nemá prověrku, která by umožnila zastupovat hlavu státu na klíčových jednáních.
- Média v souvislosti s Mynářovou prověrkou spekulovala, že NBÚ mohou vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty, mimo jiné z dob jeho působení ve firmě Petrcíle, v níž figuroval po boku podnikatele Radima Masného, či vztah s kontroverzním lobbistou Miroslavem Šloufem.
26. října 2013 - Mynář ve volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval jako jeden z lídrů SPOZ, která ale neuspěla. Den poté Zeman řekl, že Mynář předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. „Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného,“ řekl Zeman.
25. listopadu 2013 - Mynář řekl, že žádost o vydání prověrky podá ještě do konce roku. Pro výkon funkce ji ale podle ze zákona nepotřebuje, uvedl.
5. prosince 2013 - Zeman řekl, že Mynář, „protože si je jistý, že se ničeho nezákonného nedopustil“, příští týden předloží NBÚ žádost o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň, „aniž by mu to zákon ukládal“. Zeman zopakoval, že pokud kancléř prověrku nezíská, na Hradě skončí.
19. prosince 2013 - Mynář oznámil, že požádal NBÚ o prověrku na stupeň přísně tajné.
6. ledna 2015 - Zeman v reakci na zveřejněné informace o tom, že si Mynář před Vánocemi pořídil vilu v pražských Strašnicích od právníka lobbisty Romana Janouška za 5,5 milionu korun, což je podle realitních makléřů cena dvakrát nižší, než je v místě u podobné nemovitosti obvyklé, řekl, že kancléře neodvolá, ale Mynář by měl pochybnosti o nákupu domu vyvrátit. Mynář řekl, že na ceně domu nevidí nic podezřelého.
9. ledna 2015 - Mladá fronta Dnes napsala, že Mynář dodal zbytek materiálů, které požadoval NBÚ, až koncem roku 2014, a to až po upozornění, že řízení může být kvůli chybějícím materiálům zastaveno. Vlastní prověřování Mynáře tak začalo až skoro rok poté, co o prověrku požádal. Prezident Zeman podle listu o zdržení nevěděl.
23. září 2015 - Deník Právo napsal, že NBÚ odmítl Mynářovi udělit bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné.
24. září 2015 - Prezident Miloš Zeman řekl, že pokud Mynář prověrku od NBÚ nezískal a neuspěje ani s odvoláním, zbaví jej funkce kancléře. Mynář uvedl, že rozhodnutí o výsledku prověrky má v neotevřené obálce na svém pracovním stole.
25. září 2015 - Kancléř Mynář oznámil, že prověrku od NBÚ na stupeň přísně tajné nezískal. „S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že podám rozklad do rukou ředitele Národního bezpečnostního úřadu,“ prohlásil.
- Prezident Zeman řekl, že Mynář by v určité funkci na Pražském hradě mohl zůstat i bez bezpečnostní prověrky. Vždy pro něj na Hradě bude důstojné místo, uvedl Zeman.