Mynář žádá o prověrku. Chce zůstat ve službách prezidenta

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Vratislav Mynář, který se stranou SPOZ neuspěl v boji o poslanecké křeslo, chce uhájit svou dosavadní funkci - kancléře prezidenta republiky. Aby si místo udržel, zažádá o bezpečnostní prověrku. Právě tou totiž prezident podmínil jeho setrvání na postu kancléře.

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář si zažádá o bezpečnostní prověrku. Vyhoví tak prezidentovu požadavku, že pokud si ji nedodělá, na Hradě skončí. Uvedla to mluvčí prezidenta Hana Burianová. Mynář chce žádost o vydání prověrky podat ještě do konce roku.

Kancléř prý mluvčí v osobním rozhovoru ujistil, že si o bezpečnostní prověrku zažádá a pro prezidenta bude dále pracovat. „Pan Mynář je ve finální fázi příprav všech materiálů nutných k podání žádosti o prověrku,“ dodala Burianová. Mynář však dál hovoří o tom, že ze zákona nemá povinnost pro výkon funkce kancléře bezpečnostní prověrku na stupeň tajné nebo přísně tajné mít.

Bez prověrky ho Zeman nechce

Prezident Zeman však na konci října v televizní debatě řekl, že si Mynář musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo ředitele hradní kanceláře přijde. Podle Zemana kancléř předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovci, která ve sněmovních volbách propadla.

Média již delší dobu spekulují o tom, že Zeman plánuje Mynáře vyměnit, ať již ředitel prezidentské kanceláře o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) zažádá či nikoli. Burianová však uvedla, že o žádném prezidentově plánu na změnu kancléře neví.

Server Týden.cz dnes citoval nejmenovaný zdroj, který uvedl, že Mynář má na Pražském hradě skončit po Novém roce. Internetový zpravodajský web také uvedl, že se v prezidentově týmu chystají další změny.