Mynáře má vystřídat šéf hradní administrativy Novák

Třetí den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji, 24. září. Na snímku jsou tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček (vpravo) a kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci v Kuníně.

Třetí den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji, 24. září. Na snímku jsou tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček (vpravo) a kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci v Kuníně. Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman už vybral nástupce kancléře Vratislava Mynáře, který údajně nedostal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku na nejvyšší stupeň utajení. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých Pražskému hradu má Mynáře vystřídat jeden z jeho podřízených – ředitel administrativní sekce Jan Novák, spolupracovník předchozích prezidentů a také premiérů.

„Informaci o neudělení prověrky Mynářovi má Zeman už měsíc, na výběr vhodného člověka měl čas,“ uvedl jeden z hradních úředníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček včera reagoval na dotazy deníku E15 stručně. „Vedoucím kanceláře je Vratislav Mynář,“ uvedl bez podrobností.

Novák šéfuje administrativní sekci od dubna. Tehdy neskrýval, že se vrací do známého prostředí. V roce 1994 začínal jako stážista u Václava Havla, pak byl zaměstnancem odboru vnitřní politiky. Postupně se vypracoval na bezpečnostního experta, působil i pod Václavem Klausem.

V roce 2006 Novák přešel k Mirku Topolánkovi, stal se ředitelem Úřadu vlády. Navzdory odporu ČSSD, která kritizovala jeho vazby na Topolánkovu pravou ruku Marka Dalíka, vydržel ve funkci i za úřednické vlády Jana Fischera. Teprve po příchodu Petra Nečase ze Strakovy akademie odešel. Fischerovi později pomáhal s kampaní před prezidentskými volbami.

Politici napříč stranami očekávají, že Zeman se zachová podle svého dřívějšího prohlášení a Mynáře bez prověrky v úřadu nenechá, protože nesplňuje elementární zákonné předpoklady pro její výkon. Kancléř včera řekl, že rozhodnutí od NBÚ už obdržel, ale s obsahem se ještě neseznámil. Zda odstoupí, neví. Prý záleží na Zemanovi.

Šéf prezidentské ochranky odchází
Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres skončí ve funkci. O přeložení k jinému útvaru policie požádal, protože po incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky, necítí důvěru prezidenta Miloše Zemana. Odpovědnost za incident ale odmítá. Ve funkci zůstane do 30. září, poté útvar dočasně povede Vladimír Mach. Zeman požadoval Dongresovo odvolání.
Tisk: Éra kancléře Mynáře na Hradě rozhodně nekončí
Éra prezidentova kancléře Vratislava Mynáře na Hradě rozhodně nekončí. Shodují se na tom české deníky v dnešních komentářích. Podle Práva může Mynář na Hradě setrvat až dokonce prvního prezidentského období Miloše Zemana. Rovněž podle Hospodářských novin může trvat roky, než v Mynářově kauze skončí všechny prověrky.
Podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova by pro Mynáře bylo příliš jednoduché a poctivé rozloučit se s Hradem, přečte-li si zamítavé sdělení Národního bezpečnostního úřadu. Vršením stále nových časových průtahů může kancléř vydržet na svém místě bez prověrky až do konce prvního Zemanova prezidentského období. List poukazuje také na to, že Mynář po boku Zemana absolvoval bez prověrky nejužší schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Proč ale prodlužuje Mynářovu agónii Zeman? Taková otázka by dávala smysl, kdyby prezidenta zajímalo něco jiného než jeho vlastní prospěch,“ píše list.
Podle HN může trvat roky než proběhnou v Mynářově kauze všechny prověrky. „Vratislav Mynář na Hradě je bezpečnostním rizikem pro stát. Mynář mimo Hrad je rizikem pro Miloše Zemana. Hádejte, co Zemana trápí víc?“ ptá se list. Poukazuje na to, že Mynář toho ví o Zemanovi příliš mnoho - zná pozadí financování prezidentské kampaně a ví o jeho kamarádství se středoasijskými diktátory, a vazbách na ruský a čínský byznys.