Mzdy v soukromé sféře porostou pomaleji. ČNB mění odhad

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Česká národní banka (ČNB) nově počítá s tím, že mzdy v soukromé sféře vzrostou v letošním roce o 2,3 procenta. Píše se o tom v páteční Zprávě o inflaci, ve které banka letos už podruhé srazila mzdová očekávání.

Doposud ČNB odhadovala, že výplatnice letos porostou o 2,5 procenta. Centrální bankéři jsou tak ve svých vyhlídkách střízlivější, než by napovídal výsledek kolektivních vyjednávání odborů i mzdová očekávání poradenských firem.

„Přehodnocení odráží především nižší pozorovanou dynamiku mezd a ekonomické aktivity v minulém roce,“ uvádí zpráva. Ještě v polovině listopadu centrální banka předpokládala, že mzdy letos porostou takřka pětiprocentním tempem a její odhad patřil k nejoptimističtějším na trhu. O poznání výše míří odborářské dohody.

5% růst mezd v letošním roce předpokládala centrální banka ještě v polovině listopadu

„Z uzavřených kolektivních vyjednávání pro letošek vyplývá průměrný růst mezd kolem tří procent,“ uvedl šéf odborového svazu Kovo Jaroslav Souček. Jednání se podle něho protáhla. Kdo vydržel déle, získal výhodu. „Čím déle jednání probíhala, tím lépe obvykle pro zaměstnance dopadla,“ dodává Souček. Se 2,5 až třemi procenty růstu počítají v průměru také uzavřené dohody odborářů ze svazu Stavba.

Obdobným směrem míří také očekávání expertů. „Průměrná mzda by se mohla letos zvýšit zhruba o tři procenta, což by při půlprocentní průměrné inflaci mělo znamenat reálné zlepšení mezd o 2,5 procenta. Rychlejší růst mezd se dá nejspíše očekávat až v příštím roce,“ míní hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle centrální banky růst mezd výrazněji zrychlí v příštím roce a privátní sféra zaměstnancům přidá 4,2 procenta.

Výplatnice bytní především v odvětví financí a technologií. „Růst pozorujeme u klientů z oblasti IT, financí a pojišťovnictví, ale i ve výrobě, kde trvá poptávka po technických expertech a specialistech s potřebnou kvalifikací a dobrými jazykovými znalostmi,“ uvádí David Petrů z personální agentury Hill International.