Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly skoro o sedm procent, nad inflací se udrželi jen energetici

Nejvíce rostly mzdy v oblasti energetiky

Nejvíce rostly mzdy v oblasti energetiky Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Reálné příjmy lidí pokračují v propadu. Zatímco průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 procenta na 41 265 korun, po zohlednění inflace se výdělky zaměstnanců naopak o 6,7 procenta snížily. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Spotřebitelské ceny ve čtvrtletí meziročně vyskočily o 16,4 procenta. Nad inflaci se dostaly pouze mzdy zaměstnanců v energetice. „Tento vývoj souvisel s výplatou nadstandardně vysokých mimořádných odměn,“ uvádí ČSÚ v aktuální analýze trhu práce.

Nejméně, pouze o 3,9 procenta, se naopak navyšovaly mzdy v oblasti vzdělávání. Kupní síla pracovníků ve vzdělávání se tak snížila o 10,7 procenta. Přesně o desetinu reálně klesla průměrná mzda v peněžnictví a pojišťovnictví.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl v úvodním kvartále proti stejnému období předchozího roku o 8,9 procenta na 34 741 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 18 601 a 65 512 korunami.

Z hlediska vývoje mezd v regionech platí, že reálná kupní síla se meziročně propadala ve všech krajích. Nejlépe vychází ze srovnání Jihočeský kraj, kde se reálná mzda snížila o 5,6 procenta díky vyššímu nárůstu průměrné nominální mzdy, který v tomto regionu dosáhl téměř deseti procent. Naopak nejvyšší propad reálné mzdy, a to o téměř osm procent, zaznamenala v prvním čtvrtletí Praha. Přesto má hlavní město i nadále nejvyšší hodnotu průměrné mzdy v celém Česku, která činí 52 814 korun.

Podle analytiků je vývoj mez doprou zprávou pro Českou národní banku. „Vývoj mezd za letošní první čtvrtletí a stejně tak revize historických údajů naznačují, že mzdová dynamika v české ekonomice není silná tak, jak se ČNB obávala,“ uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. „Statistika vývoje mezd tak podporuje scénář, v němž ČNB již dále nezvýší své úroky a kdy by v závěrečném čtvrtletí letošního roku mohla naopak zahájit proces postupného snižování svých úrokových sazeb,“ dodal.