Na Bulovce roste protonové centrum na léčbu nádorů

nemocnice

nemocnice Zdroj: profimedia.cz

Na spadnutí je dlouho očekávaný grand opening protonového centra v areálu pražské Nemocnice Na Bulovce. Bude to nejmodernější metoda léčení pacientů s nádory v České republice. „V říjnu bychom měli začít léčit první pacienty,“ říká hlavní lékař protonové terapie Jiří Kubeš.

Podle původních informací z roku 2009, kdy se poklepalo na základní kámen, mělo centrum přijímat první pacienty již letos v létě a do plného provozu naběhnout v polovině roku 2013. Mezi zdravotnickou veřejností se ale začaly v posledních měsících šířit zprávy, že proces se trochu zadrhl.

Také zatím není jisté, zda pojišťovny ještě letos podepíší s protonovým centrem smlouvu o úhradách za léčbu pacientů. „VZP jedná o možnostech poskytování a úhradě hrazených služeb tohoto typu, nicméně jsme stále na začátku těchto jednání a mluvit zde již nyní o smlouvě v návaznosti na nějaké datum je předčasné,“ upozorňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Roční výdaje z veřejného zdravotního pojištění na uvedený typ léčení odhadují odborníci na půl miliardy korun. Zástupci centra plánují, že terapii se ročně podrobí dva a půl tisíce onkologicky nemocných.

Protonové centrum se začalo stavět v květnu 2009. Jde o čistě soukromý projekt bratrů Václava a Pavla Laštovkových, jejž financuje dceřiná společnost banky Erste, Immorent. Ta založila na projekt v roce 2008 developerskou společnost Immorent PTC, jejímž prostřednictvím se investice, jež dosahuje 3,5 miliardy korun, financuje. Pozemky na stavbu poskytl pražský magistrát.

Unikátní technologii dodává belgická společnost IBA, která vybavila zhruba polovinu podobných pracovišť ve světě. Pracoviště musí před spuštěním zkušebního klinického provozu splnit náročné podmínky a získat povolení Státního ústavu pro jadernou bezpečnost.

Oproti konvenčnější fotonové terapii je protonová léčba výrazně šetrnější, protože zdravou tkáň v okolí nádorů poškozuje v mnohem omezenější míře. Ve světě nyní funguje na pětatřicet protonových center.