Na důchodovém účtu chybí stále více peněz: loni už 49 miliard

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Důchodový účet se v posledních letech vytrvale propadá, v minusu je už čtyři roky v řadě. Loni se na penze vydalo o 49,4 miliardy korun více, než se vybralo, upozornil server Týden.cz. Rozdíl mezi příjmy a výdaji v porovnání s předchozím rokem znovu narostl o zhruba deset miliard korun. Loni propad činil 39,5 miliardy.

Propad důchodového účtu loni opět narostl. Česká správa sociálního zabezpečení vybrala na důchody 323,3 miliardy korun, ale vydala 372,8 miliardy, informuje Týden.cz.

Lépe si vede účet nemocenské, který je už několik let v plusu. Loni se vybralo 24,9 miliardy korun, ale vydalo pouze 19,4 miliardy. Navíc přesah příjmů nad výdaji vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek, z předloňských 3,2 miliardy na loňských 5,6 miliardy korun.

Kvůli výraznému propadu důchodů ale zůstává nadále celková bilance účtu sociálního zabezpečení v minusu. Loni činil celkový propad 43,9 miliardy korun, o pětinu více než v roce 2011. Přitom jak na důchody, tak na nemocenskou se meziročně vybralo více peněz.

Podle penzijních fondů schodek potvrzuje potřebu reformy

Schodek ukazuje neudržitelnost současného důchodového systému, který i za relativně mírné krize generuje na důchodovém účtu padesátimiliardový deficit, komentoval to prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda. Česko se navíc dostává do situace, kdy bude vzhledem k demografickému vývoji nadále přibývat důchodců, a naopak ubývat plátců pojistného, připomněl.

„Na důchody si půjčujeme už tři roky v řádech desítek miliard ročně. V prvním pilíři si 'žijeme nad poměry' na úkor budoucích penzistů, kteří musí počítat se znatelným snížením státních důchodů už asi za devět let,“ dodal.