Na dům Stropnického zřejmě útočil Rus, policie ho zadržela

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Policie zadržela muže podezřelého z útoku láhvemi s hořlavou směsí na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Jedná se o dvacetiletého muže ruské národnosti, který přechodně žije v Česku. Soud ho poslal v pondělí do vazby. Za obecné ohrožení ve stadiu pokusu mu hrozí osmileté vězení.

Kriminalisté kvůli útoku prověřovali několik podezřelých, až se dostali právě k cizinci, který je obviněn. Policisté ho nejprve nezastihli v místě bydliště, proto po něm bylo v pátek vyhlášeno celostátní pátrání. „A už v ten samý den hledaného našli brněnští policisté mezi účastníky tamní demonstrace,“ podotkl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podle serveru časopisu Respekt se mužem kriminalisté původně zabývali kvůli jinému případu, na stopu policii přivedly pachové stopy z láhve. Útoku údajně předcházely výhružné e-maily, aby Stropnický nezaujímal kritický postoj vůči Rusku. Muž prý obvinění odmítá. Hulan uvedl, že ve vazbě skončil také proto, aby neutekl do zahraničí.

Muž hodil čtyři lahve

Útok se stal v neděli 7. června kolem čtvrté hodiny ranní. Muž podle vyšetřovatelů hodil na dům ministra čtyři láhve, ve kterých byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení ve stádiu pokusu.

Láhve podle médií dopadly na terasu domu, nevybuchly ale s plnou intenzitou, plameny se tak podařilo po několika minutách uhasit. Jestli láhve hořely, neví ani Stropnický, který v době útoků nebyl doma.

K nynějšímu vývoji v případu se nechtěl vyjádřit. „V tuto chvíli to nebudu komentovat, počkám si na konečný výsledek vyšetřování,“ tlumočilo reakci Stropnického tiskového oddělení ministerstva obrany.

Stropnický věří, že útok byl reakcí na jeho názory

Ministr dříve uvedl, že útok musí jednoznačně souviset s jeho funkcí a že to byla reakce na jeho názory nebo kroky, které dělá na ministerstvu. Stropnický odsoudil to, že někdo ohrozil jeho rodinu. V domě prý byli tři lidé.

Případ vyšetřuje státní i vojenská policie, navíc byla zvýšena ostraha ministra. Rozsah a způsob zvýšení bezpečnostních opatření v okolí ministra úřad ale nespecifikoval.