Na konferenci Forum 2000 přijede premiér exilové vlády Tibetu

Tibet

Tibet

Na letošní debatní událost Forum 2000 dorazí premiér exilové tibetské vlády Lozang Sanggjä. V minulosti se této 'havlovské' konference účastnil dalajláma. Tento duchovní vůdce Tibetu byl přítelem zesnulého prezidenta Václava Havla, který ho do Česka často zval. O návštěvě tibetského premiéra informoval Filip Šebek z Nadace Forum 2000. Konference se koná koncem října.

V čele tibetské vlády sídlící na severu Indie zasedl nový premiér poprvé loni v září, uvedl Šebek. Tibeťané podle něj tímto krokem ukončili 300 let trvající tradici, kdy byl jejich duchovní vůdce, jímž je nadále dalajlama, zároveň lídrem politickým. Tibet je pod správou Číny již šest desítek let, ochránci lidských práv nejlidnatější zemi světa obviňují z utiskování Tibeťanů. Peking dalajlamu podezřívá ze snah o odštěpení Tibetu od Číny. Jeho návštěvy neslo čínské velvyslanectví v Praze velmi nelibě.

O postoj české diplomacie k Číně se nedávno přeli čeští politici poté, co premiér (ODS) uvedl, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi může ohrozit tuzemský export. Ministr zahraničí (TOP 09) Nečasovi vyčetl, že mohl „takto sklonit hlavu před zeměmi, o kterých všichni víme, že potlačují lidská práva“. Nečas podle něj ve vyjádření o Tibetu převzal čínskou propagandu.