Na ministerstvo kultury míří Hanáková

Alena Hanáková

Alena Hanáková Zdroj: CTK

Strana TOP 09 a její partnerské hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vyšlou na ministerstvo kultury poslankyni tohoto hnutí Alenu Hanákovou. Dohodli se na tom dnes předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který má v personálních otázkách tohoto typu poslední slovo, a předsednictvo hnutí. Hanáková ve vládě nahradí místopředsedu STAN Jiřího Bessera, který rezignoval kvůli aféře s ručením za byt na Floridě.

„Pan předseda Schwarzenberg ihned informoval pana premiéra (Petra) Nečase, který se s kandidátkou chce v nejbližších hodinách sejít,“ řekl předseda STAN Petr Gazdík. Vyřešit by se měl podle něj především proces jmenování nové ministryně. Nečas dnes odpoledne nese na Pražský hrad prezidentovi Václavu Klausovi demisi ministra Bessera.

Sama Hanáková je prý ráda, že po několika dnech jednání a zvažování padlo konečné rozhodnutí. „Jsem velmi ráda a vážím si toho, že nominace přišla a byla jsem zvolena právě já,“ řekla.

Na v čele resortu hodlá pokračovat v tom, co bylo „dobře začato“ na ministerstvu kultury. „Jako to nejdůležitější vidím pokračování a dokončení procesu ve vyrovnání s církvemi. Další může být památkový zákon, ale stěžejní a důležité je to, abych se nejprve seznámila s celým úřadem,“ uvedla budoucí ministryně a novináře požádala o „nějaký krátký čas hájení“.

O Hanákové se v kuloárech jako o kandidátce na uvolněnou funkci mluvilo v podstatě od chvíle, kdy bylo jasné, že Besser odchází. V pondělí ovšem celostátní výbor STAN nominoval nejen ji, ale také rektora Akademie múzických umění (AMU) Iva Mathého, kterého koncem minulého týdne začala prosazovat umělecká scéna, ovšem bez konzultace s ním samotným.

Mathé v pondělí večer jednal se Schwarzenbergem. Pro přijetí funkce měl zřejmě řadu podmínek, které ale předseda TOP 09 na schůzce nedokázal zaručit. Mathé poté kandidaturu nepřijal.

Gazdík k tomu dnes poznamenal, že „atak“ umělecké scény na Schwarzenberga i hnutí STAN byl velmi silný. „Mnoho starostů se ozývalo, znaje kvality pana Mathého, s tím, že bychom o něm měli uvažovat jako o možném ministrovi,“ vysvětlil důvod dvojí nominace.

Dosavadní ministr kultury Besser oznámil minulý týden odchod z kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci.