Na předdůchody přispějí firmy 36 tisíci ročně, shodla se tripartita

ilustrační foto

ilustrační foto

Od roku 2013 budou moci zaměstnavatelé přispívat svým zaměstnancům v namáhavých profesích na penze až 36 tisíci korunami ročně, tedy třemi tisíci měsíčně. O konkrétních návrzích řešení takzvaných předdůchodů dnes jednala tripartita. Její představitelé se shodli na tom, že firmy budou mít zmíněnou částku uznanou jako daňově uznatelný náklad.

Zaměstnanci, kteří budou mít nárok na předdůchod, budou moci tyto prostředky čerpat maximálně pět let před skutečným odchodem do penze. Otevřená zůstává otázka, jak se během předdůchodu bude řešit placení zdravotního pojištění. „Podstatné je, že předdůchod nebude mít vliv na výši důchodů,“ řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Na jednání vlády se zástupci zaměstnavatelů a odborů byly předloženy dva návrhy. S prvním z nich přišlo ministerstvo financí, které prosazuje, aby se daňové úlevy zvýšily u všech lidí z 24 tisíc ročně na 30 tisíc. Okruh zaměstnanců, kterých by se předdůchody týkaly, by si pak firmy v dohodě s odboráři stanovily v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem.

S tímto řešením ale nesouhlasí zaměstnavatelé a odbory, kteří prosazují, aby se okruh předdůchodců stanovil přímo v zákoně. Měl by zahrnovat zaměstnance zařazené legislativou do rizikové skupiny tři a čtyři. To jsou například horníci či lidé pracující v nebezpečném, prašném či příliš horkém prostředí. U nich by se podle odborů a zaměstnavatelů měly daňové úlevy zvýšit až na 36 tisíc.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) si vláda nechá propočítat obě varianty. Rezort financí nyní připraví analýzu o možném čerpání předdůchodů pro všechny zaměstnance. Propočet případných dopadů na veřejné finance pak posoudí ekonomičtí ministři.

Možnost spoření na předdůchody má být podle Drábka zavedena od roku 2013. Je podle něj potřeba dořešit také to, aby lidé v předdůchodech nebyly kráceni na svých nárokových důchodech. Předdůchody by tak měly být výhodnější než klasické předčasné důchody, dodal ministr.