Na svobodě je kromě Rittiga i Kučera z vedení Oleo Chemical

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ctk

Na svobodu byl propuštěn kromě lobbisty Iva Rittiga i jeho právník David Michal a provozní šéf údajně vytunelované firmy Oleo Chemical Radomír Kučera.

Vazbu žádá žalobce pro pět z deseti obviněných v kauze. Mezi nimi je třeba Michalův bratr Petr, další Rittigova právnička Karolína Babáková, Alena Mašková z vedení Oleo Chemical a zakladatelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek. Skupina prý kromě vyvádění peněz z firmy prala špinavé peníze a krátila daně.

„Jsem na svobodě,“ řekl právník Michal. Zároveň potvrdil, že u jeho bratra Petra, který je také v kauze obviněn, byl podán návrh na vazbu. „Myslím, že to obvinění je zcela nesmyslné. Podle policie šlo o to, že by si pánové z Oleo Chemical měli nechat vykrádat vlastní firmu, a ještě s tím souhlasit. Velmi rychle se ukáže, že ta konstrukce policejního orgánu nemá šanci obstát. A pan Rittig na tom nemohl mít žádný podíl,“ doplnil.

Advokát provozního šéfa Oleo Chemical Kučery oznámil, že podal návrh na propuštění svého klienta, a návrhu bylo vyhověno. „Můj klient k věci vypovídal, z našeho pohledu se ho obvinění netýká napřímo. Věřím, že postupně vyjde najevo, že v této věci není trestně odpovědnou osobou,“ řekl ČTK. Kučerův advokát doplnil, že proti obvinění podal stížnost. Stejně postupovala i Rittigova obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová.

O návrzích na vazbu rozhoduje soud v Liberci, protože přímo ve městě má Oleo Chemical sídlo. Lhůta pro rozhodnutí uplyne v pondělí časně ráno. Státní zástupce podal v sobotu návrh na vazbu pro pět lidí. U třech obviněných navrhlo státní zastupitelství vzetí do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti. Zbytek obviněných byl propuštěn, ale jednomu chce státní zastupitelství nechat odebrat pas.

Policie zasahovala v pátek

Policie v pátek kvůli kauze Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské rezidence. Ve skupině zadržených obvivněných je podle i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Aktuální případ se týká dodávek pro společnost Čepro, státního distributora paliv.

Kmeť byl už dříve obviněn s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical už ale podle lobbistovy advokátky souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoli nynější obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.

Oleo Chemical
Hlavní majitelé Oleo Chemical Kamil Jirounek a Michal Urbánek začínali v roce 2004 s výrobou látek, které se povinně jako biosložka přidávají do nafty, uvedl server Lidovky.cz. V roce 2006 biosložku nabídli Čepru. Jenže podle šéfa Čepra Jana Duspěvy nedokázalo Oleo Chemical zajistit stabilní dodávky a podle dalších lidí z byznysu přicházeli Jirounek a Urbánek často s nápady, na které žádali půjčky, jež pak ale mnohdy nebyli schopni splácet, píše server.
Zakladatelé údajně vytunelované Oleo Chemical podle Lidovek byli spojeni s byznysmeny Františkem Kochem či Petrem Sisákem, známým z kauzy Key Investments. Tato skupina se prý podílela na řízení některých bank, které v 90. letech zkrachovaly - Ekoagrobanky či První slezské banky. Jirounek se také dostal do těsné blízkosti podnikatelů kolem uprchlého Radovana Krejčíře, z nichž někteří byli zavražděni, píše server.