Na trati z Prahy na Kolín se srazily vlaky. Přes 30 lidí je zraněných, strojvedoucí nepřežil

Srážka vlaků u Českého Brodu

Srážka vlaků u Českého Brodu Zdroj: SŽDC

Okolí nehody u Českého Brodu
Nabouraný vlak u Českého Brodu
Nabouraný vlak u Českého Brodu
Srážka dvou vlaků u Českého Brodu
Nehoda u Českého Brodu
23
Fotogalerie

Mezi Úvaly a Českým Brodem se srazil osobní a nákladní vlak. Provoz na trati je zastaven. Na místě zasahují hasiči. Při nehodě se zranilo 35 lidí. Podle informací hasičů srážku nepřežil strojvedoucí osobního vlaku. Policie nehodu vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti a ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Provoz vlaků na trati byl zcela obnoven ve středu kolem 21:00. Od středečního dopoledne vlaky jezdily jen po jedné ze tří kolejí.

Podle informací Blesk.cz strojvedoucí osobního vlaku nerespektoval červenou na návěstidle. Záchranáři podle mluvčí Petry Effenbergerové ošetřili čtyři těžce zraněné, 31 cestujících bylo zraněno lehce. Podle hasičů se ale těžce zranili pouze dva lidé. Drážní inspekce uvádí 23 zraněných. 

Informaci, že strojvedoucí osobního vlaku projel návěstidlem na červenou, potvrdil i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Projel návěstidlo, ale protože systém je zabezpečen tak, že jej zastavil (...).  Následně se ze zatím nezjištěných důvodů opětovně rozjel a zatím máme informace, že přibližně rychlostí 60 až 70 km/h vjel do poštovního vozu," řekl ministr Rádiu Z. „Byl to zkušený strojvůdce, nelze předpokládat, že by byl nějakým zásadním způsobem unavený, navíc měl krátce předtím dovolenou, těžko dneska se dohadovat, co ho vedlo k tomu, že se opětovně rozjel. Nicméně co je podstatné, tak ten bezpečnostní systém neselhal, bezpečnostní systém zafungoval,“ dodal Havlíček.

Podle Drážní inspekce se nehoda stala ve 21:35 v Českém Brodě. Osobní vlak jedoucí z Prahy-Masarykova nádraží do Řečan nad Labem se srazil se stojícím nákladním vlakem. Škodu na vlacích inspekce vyčíslila na 45 milionů korun.

Snímky z místa srážky:

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka osobní vlak jedoucí z Prahy narazil do nákladního vlaku, který stál před vjezdovým návěstidlem v Českém Brodě. Joklík doplnil, že osobní vlak City Elefant Českých drah najel na konec nákladního expresu dopravce ČD Cargo.

Osobní vlak po nárazu vykolejil. Na místo dorazil speciální nehodový vlak a také vyprošťovací tank drážních hasičů. Oba vlaky se již podařilo oddělit, likvidace následků neštěstí pokračuje.

Provoz na trati byl částečně obnoven po půl 11. Vlaky ale mohou jezdit jen po jedné koleji ze tří, místem projíždějí sníženou rychlostí maximálně 20 kilometrů za hodinu. Část spojů bude nadále jezdit odklonem přes Lysou nad Labem.

Video z okolí nehody a včerejšího zásahu hasičů:

Na stejné trati mezi Prahou a Kolínem v pátek vpodvečer u Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě.

Chyba strojvedoucího stála podle dosavadního vyšetřování také za srážkou dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku, při které minulý týden zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda vyzval kvůli sérii nehod železniční dopravce k větší důslednosti, školení a kontrolám zaměstnanců. „Při současném zabezpečení české železnice, a to i v případě koridorových tratí, sehrává a bude i nadále v budoucnu sehrávat lidský faktor v celém procesu velmi významnou roli,“ připustil Svoboda.

Video placeholde
Nehodu vlaků u Č.Brodu nepřežil jeden člověk, 35 lidí je zraněno • Jaroslav Beneš / ČTK