Na trh míří výrazně více VOC vín. Se zájmem roste i cena

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jihomoravští vinaři vyšlou letos na trh téměř o polovinu více lahví vín označovaných nikoli podle cukernatosti hroznů, ale podle místa původu jako vína originální certifikace (VOC). Se zájmem o VOC vína prodávaná zejména přímo ve vinařstvích a vinotékách ale stoupá i jeho cena, která je vyšší než u vín známých výrobců v obchodních řetězcích.

Většina vín s místem původu pochází od vinařů z občanského sdružení VOC Znojmo, kteří letos zvýší produkci na 269 tisíc lahví z loňských 180 tisíc. První lahve jsou na trhu od úterý. Menší nárůst, o 15 procent na 23 tisíc lahví, pak vykazuje sdružení VOC Modré Hory. Jeho vína jsou již také částečně v prodeji.

„Většina vinařství měla vína označená VOC vyprodána do půl roku. Ale například v restauracích chtějí garantovat nabídku po celý rok,“ řekl deníku E15 předseda sdružení VOC Znojmo František Koudela k důvodům výrazného nárůstu produkce těchto vín. Členy sdružení jsou větší i menší vinaři a firmy jako například Znovín Znojmo, Vino Hort či Vinařství Lahofer.

Členové sdružení se v minulosti dohodli na tom, že minimální cena lahve jejich VOC vína bude 120 korun. Průměrně se ale cena pohybuje kolem 180 až 210 korun, nejvýše pak je k dostání za 280 korun. „Cena je letos vyšší, ale nejedná se o rapidní nárůst,“ podotkl Koudela.

VOC vína říkají spotřebitelům, že daná odrůda je pro daný region či lokalitu a její klimatické a půdní podmínky – neboli terroir – nejtypičtější a jedinečná. Povolení využívat apelační systém, typický zejména ve Francii a Itálii, od ministerstva zemědělství dostala zatím tři občanská sdružení a jedno o něj usiluje.

Na prodej těchto vín se nyní chystá i VOC Mikulov. „Někdy v červnu proběhne první hodnocení vín, která budeme uvádět na trh v období pálavského vinobraní na začátku září,“ řekl deníku E15 vinař Petr Marcinčák za sdružení.
Čtvrtým zájemcem o apelační systém je sdružení VOC Pálava, které ale zatím povolení od ministerstva zemědělství nedostalo.