Nakradl si, nařkl Jančura Kalouska. Ten ho žene k soudu

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Sedmicka/E15

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podal trestní oznámení na podnikatele Radima Jančuru, chce se tak bránit proti jeho slovům o tom, že si v politice pravděpodobně nakradl miliardy. Podle Kalouska se ho Jančura snaží veřejně pošpinit. Dnes odpoledne na něj proto u Obvodního státního zastupitelství na Praze 1 podal trestní oznámení.

„Nechali jsme nejbohatšího člověka v této zemi - díky miliardovým tendrům na obraně, díky smlouvě na výběr mýta s firmou Kapsch, což je také jeho práce, i díky softwaru pro ministra (sociálních věcí Jaromíra) Drábka, v němž má dle mých informací také prsty - dělat ministra financí. Jak může politik, který toto organizoval a s velkou pravděpodobností si nakradl hezké miliardy, být šéfem státní pokladny? To je opravdu kozel zahradníkem,“ uvedl Jančura v rozhovoru pro server Českápozice.

Majitel firmy Student Agency Jančura dlouhodobě kritizuje korupční prostředí v Česku a angažuje se v jedné z protikorupčních organizací - Nadačním fondu proti korupci.

Kalousek jednal okamžitě. „Není mým zvykem kriminalizovat veřejnou diskuzi. Jsem na sprostá a nepravdivá osočení zvyklý. Nicméně nejsem zvyklý na to, že tak činí významný a veřejně známý podnikatel, který si musí být vědom toho, že jeho názor ovlivní významné množství lidí,“ sdělil Kalousek. Jančura podle něj ví, že se dopouští nepravdivých pomluv a jeho cílem je pošpinit ministra financí ve veřejném prostoru.

Jančura prý ale strach nemá. „Vždy jsem jednoznačně stál na straně podnikání bez korupce a korupční jednání v jakékoli podobě považuji za odporné. Je zapotřebí se nebát, a podniknout veškeré kroky, které vedou k odhalení a odsouzení korupčního jednání,“ reagoval na podání trestního oznámení. Součástí toho je podle jeho slov i veřejný tlak na politiky právě například prostřednictvím iniciativ, jako je Protikorupční fond.

Kalousek byl za své působení na ministerstvu obrany, kde byl na počátku své politické dráhy působil náměstkem, často kritizován. Byla mu připisována odpovědnost za několik kontroverzních zakázek, z nichž měl údajně profitovat jeho přítel zbrojař Richard Háva a společnost Omnipol. Vyšetřování těchto kauz, stejně jako dalších stížností na Kalouskovo počínání na ministerstvu, ale žádná pochybení neprokázalo.