Narazí Babiš na ÚOHS? Posuzování nákupu Gennetu se protahuje

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Posuzování záměru zdravotnického holdingu FutureLife na ovládnutí kliniky reprodukční medicíny Gennet se protahuje. Antimonopolní úřad správní řízení přerušil a vyžádal si od firem další informace. Pro holding budovaný investičním fondem Hartenberg, který hospodaří s miliardami ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše, jde zatím o největší zdravotnickou akvizici. Její hodnotu ani jedna ze stran neuvedla.

Kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodne, zatím není jasné, původně měl případ uzavřít do poloviny ledna. Posuzuje oblast poskytování zdravotnických služeb, konkrétně v oborech ambulantní gynekologické péče, asistované reprodukce, sexuologie a andrologie, anestezie, lékařské genetiky a urologie.

Kliniky Gennet předloni utržily 360 milionů korun. Roční tržby nově vznikající zdravotnické skupiny tak podle serveru budou 1,4 miliardy korun. Skupina Gennet je rodinná firma založená v roce 1996 lékařem Davidem Stejskalem. Jeho rodina by měla v rámci vyrovnání získat minoritní podíl v holdingu FutureLife. Firma provozuje dvě kliniky v Praze, jednu v Liberci a jednu v Londýně.

Miliardová palebná síla

Fond Hartenberg disponuje asi pěti miliardami korun. Zaměřuje se zejména na investiční příležitosti v Česku, Rakousku, Polsku a na Slovensku, uvedl už dříve Josef Janov, někdejší investiční šéf Penty, který s Babišem fond loni založil. V holdingu FutureLife soustředil fond zdravotnická zařízení.

V Česku holding FutureLife již koupil pražskou kliniku ISCARE I.V.F. a firmy Reprofit International a GynCentrum, které také provozují kliniky gynekologie a reprodukční medicíny. Letos holding získal většinový podíl ve společnost První privátní chirurgické centrum, která pod značkou Sanus centrum provozuje kliniky v Hradci Králové, Pardubicích a Jihlavě.

Pavel Páral: Člověk typu Babiše s tak rozsáhlými zájmy nepatří do politiky