Náročný víkend gurmetů a vinařů: Praha se stane centrem české gastronomie

Prague Food Festival

Prague Food Festival Zdroj: pff

Praha pije víno
Praha pije víno
Praha pije víno
Prague Food Festival
5
Fotogalerie
Od pátku 27.května do neděle 29.května se v zahradách pražského Hradu koná desátý ročník Prague Food Festivalu, kde si návštěvník užije dle libosti degustačních porcí dvaceti špičkových českých gurmetských restaurací, v sálech Novoměstské radnice své sudy rozloží pěstitelé autentických vín ze zemí převážně střední Evropy, ale i Francie na třetím ročníku akce Praha pije víno.

Obě akce připomínají 700. výročí narození slavného „otce vlasti“ Karla IV. Prague Food Festival přináší menu, které se na jeho stolech podávalo, Praha pije víno zase připomíná to, že Karel IV. na území Prahy založil organizované vinařství. Koneckonců jde o festival propagující autentická, přírodní vína bez aditiv, která mají nejblíže k tomu, jak víno vypadalo v době Karlově.

Prague Food Festival: v zahradě na Hradě

Je nepochybné, že Pavel Maurer založil před deseti lety tradici open air gastronomických festivalů, kterou se v posledních letech inspiruje celá republika.

Podobné akce se konají mj. na výstavišti (od nedávna Olomouc) nebo ve čtyřkilometrovém údolí Bečvy ve Velkých Karlovicích, na východní výspě republiky. Maurer si od začátku vybíral ta nejkrásnější místa historické Prahy: začínal na Kampě, pak se přesunul na protější nábřeží Vltavy, na ostrov Žofín, mířil ovšem stále výše, až skončil v královských zahradách Pražského hradu.

Tento rok v nich rozkládá 44 stánků zahrnutých v Maurerově výběru Grand Restaurant. Dohromady se představí 20 luxusních restaurací, jejichž šéfkuchaři patří mezi špičky tuzemské gastronomie. Zapíjet je bude možné pivy tradičního partnera Lobkowicz a nejlepšími moravskými a českými víny, návštěvníci se seznámí se s filosofii neplýtvání „Taste Waste“, navštíví cooking show, školu vaření, workshopy a řízené degustace, poslechnou si přednášky o rostlinné stravě a nebo si na chvíli odpočinou v relaxační zóně.

Pavel Maurer dává stále větší příležitost mimoprařským restauracím, farmám, vinařům a výrobcům delikates. Jaké to je „nejíst blbě“, se lze přesvědčit právě zde.

Praha pije víno (nejen) zemí habsburské monarchie

Další víkendový festival má víno ve svém názvu a soustřeďuje se na tzv. autentická vína, tedy taková, jaká se bez aditiv vyráběla v minulých stoletích, třeba právě v době Karla IV, který do Čech přinesl francouzská burgundská vína. K zásadám výroby patří návrat k tradičním technologiím a minimalizace cizorodých přísad.

Tak i ta dnešní, jejichž špičkovým výrobcem je třeba pan Nestarec, nají zákal, plavou v nich usazeniny, chutnají ale… skvěle! Přechutnat je bude možné v historických prostorách pražské Novoměstské radnice a v přilehlé části Karlova náměstí.

Zastoupená vinařství reprezentují vinařské regiony Čech, Moravy, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Slovenska, Chorvatska či Itálie, tedy převážně zemí, které bývaly součástí habsburského mocnářství. Navíc však budou návštěvníci moci ochutnat vybranou řadu francouzských autentických vín. Vinařsky se ale budou moci vzdělávat i na řadě master class. Lákavou se jeví zejména ta o champange pod vedením věhlasné Caroline Brun, Champagne Ambassador IWC. Vinařství doby Karla IV. se bude věnovat i odborná konference a program letos obohatí i básnická soutěž (!) s názvem „Romance pro Karla 2016“.

Takže když mottem Prague Food festivalu je „Nejezte blbě“, mottem festivalu Praha pije víno by mohlo být „Pijte poučeně“. Gastronauti, užijte si víkend!