Našli vynálezce: Vyhrál pneumatický nárazník

Vítězný vynález má zajistit, aby škody při dopravních nehodách byly co nejnižší (ilustrační foto)

Vítězný vynález má zajistit, aby škody při dopravních nehodách byly co nejnižší (ilustrační foto) Zdroj: Sedmicka

První ročník projektu Hledáme vynálezce! dospěl do finále. První cenu si odnesl nápad na vytvoření pneumatického nárazníkového systému, místo druhé připadlo na projekt navrhující speciální úpravu kolečkových bruslí. Na bronzové příčce skončil supravodivý setrvačník.

„Vítězné vynálezy nebudeme zatím blíže popisovat, museli bychom k tomu mít souhlas autorů. Jde i o ochranu práv. Samozřejmě, že jedním z hodnocených kritérií byla možnost uplatnění v praxi. To, že se některý vynález skutečně začne komerčně vyrábět, nevylučuji,“ řekl E15.cz mediální zástupce projektu Karel Kapinus.

Během září a října letošního roku mohli autoři přihlašovat své nápady a vynálezy, které pak komise v listopadu prostudovala a vyhodnotila.

Nejvíc bylo technických nápadů

Mezi 23 do soutěže zařazenými nápady byly nejčastěji zastoupeny vynálezy technického rázu, hodnoceny však byly i inovace ze sociální oblasti, zábavy a zdravotnictví.

„Vítězné nápady a vynálezy nejvíce kombinovaly samotnou praktičnost nápadu, technické provedení a možnost uvedení do praxe“, shodli se členové komise Martin Smrž, marketingový ředitel UPC ČR, a Miloš Hernych z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci.

„Hledáme vynálezce!“ byl společný projekt televizního kanálu Viasat Explorer a partnerských společností UPC ČR, Technické univerzity v Liberci a Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů, který se snažil podpořit vynalézavé lidi s jejich nápady.

První tři úspěšní vynálezci, Jaroslav Misler, Miloslav Hering a Ondřej Zbytek, si odnesli finanční odměnu, soutěž po letošním pilotním ročníku bude podle Kapinuse vyhlášena i v příštím roce.

Líheň vynálezů, Fraunhoferův institut, míří do Česka