Návrh ODS na roční odklad hlášení u DPH Sněmovna neprojednala

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: ctk

Opoziční ODS neuspěla s návrhem projednat na dnešní mimořádné schůzi Sněmovny svoji předlohu, která odkládá zavedení kontrolního hlášení k dani z přidané hodnoty. Hlášení má začít fungovat již od příštího roku a ODS ho chtěla o rok odložit. Sněmovna ale hlasy vládní většiny podle očekávání odmítla schválit program schůze, takže schůze se neuskutečnila. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura už ohlásil, že v lednu bude chtít návrh projednat znova.

Kontrolní hlášení s účinností od roku 2016 zavedla loňská novela zákona o DPH. Občanští demokraté ho chtějí o rok odložit. Jde o jeden z nástrojů, od nichž si vláda slibuje omezení daňových úniků. Úřady budou mít přístup k údajům o obchodech mezi plátci a budou moci porovnávat data obou stran. Opatření by mělo podle ministerstva financí pomoci v odhalování zejména organizovaných daňových úniků, například v případech karuselových obchodů.

Vzhledem k tomu, že poslanci neschválili program, mohli předtím s projevy k návrhu programu vystupovat jen řečníci s přednostním právem. Debata před hlasováním o programu trvala hodinu a půl.

Riziko zneužití

Představitelé ODS zopakovali svoje výhrady vůči novému opatření. Podle nich je administrativně náročné, podnikatelé na něj nejsou připraveni, sankce za porušení jsou vysoké a automatické a také existuje riziko zneužití získaných dat. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek obvinil ministra financí Andreje Babiše (ANO), že může zneužívat data získaná z kontrolních hlášení ve svůj prospěch a prospěch svojí skupiny Agrofert.

Zásaní opatření

Babiš však argumenty pravice odmítl. Kontrolní hlášení označil za zásadní opatření v boji proti podvodům u daně z přidané hodnoty, jsou podle něho důležitější než elektronická evidence tržeb. Argumentoval i tím, že Sněmovna příslušnou změnu zákona schvalovala už před rokem, takže všichni o ní byli dostatečně informováni. „Po roce jste se probudili,“ vzkázal ODS a TOP 09. „Není pravda, že se zneužijí data, je to lež,“ dodal.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová řekla, že ministerstvo připravilo novelu zákona o DPH, která obsahuje možnost promíjení pokut. Chce vytvořit prostor pro to, aby firmy měly šanci si na nový systém zvyknout.

Dnešek byl posledním letošním dnem jednání Sněmovny. Poslanci se opět sejdou v pátek 8. ledna, aby pokračovali v debatě nad závěrečným schvalováním elektronické evidence tržeb.

Pavel Páral: Jak rozvrátit české daně