Navzdory kritice ombudsmanky míří uprchlíci do zařízení v Bělé

Děti běženců v Bělé nechápou, proč by měly pobývat
za žiletkovým plotem s policejním dozorem

Děti běženců v Bělé nechápou, proč by měly pobývat za žiletkovým plotem s policejním dozorem Zdroj: ctk

Uprchlíci s dětmi by kvůli špatným podmínkám neměli být v detenčním centru v Bělé-Jezové, tvrdí krajské soudy i ombudsmanka.

Ministerstvo vnitra přesto vyhradilo toto zařízení právě pro ně a začalo je tam převážet. „Před deseti dny převezlo zhruba osmdesát cizinců – rodin s dětmi – do Bělé,“ uvedla právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům Eva Drhlíková.

Rodiny tam putovaly ze zařízení v Zastávce u Brna, jež je i podle soudů vhodnější. Sloužit by ale mělo jen jako přijímací středisko se vstupní procedurou. Připravené by mělo být na uprchlíky, kteří přijdou na základě kvót.

Podmínky horší než ve věznicích

„Zatím je tam ale kapacita, aby v něm mohly rodiny s dětmi pobývat. Mohly by být i v jiném zařízení, které by pro děti nebylo traumatizující,“ uvedla právnička Linda Janků.

Podle ombusdmanky žijí děti v Bělé hůř než vězňové a nyní by tam neměly být umisťovány. Obdobně rozhodl v říjnu Krajský soud v Praze v případě syrské rodiny. Cizinecká policie podle něj chybovala, když nebrala ohled na podmínky v Bělé a nezvážila alternativy, kam rodinu umístit.

Vnitro tvrdí, že k nelegálním běžencům musí přistupovat stejně, ať mají, či nemají děti. V detenčním centru jsou prý standardní podmínky. Ty by se snad zlepší díky nově otevíraným zařízením.