Názor ODS na jedovatost vlády se různí. Starosta Mlejnský s Němcovou nesouhlasí

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vyjádření Miroslavy Němcové, že je nová Rusnokova toxická nesdílí celá ODS. Mezi první členy strany, kteří její slova kritizovali patří starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Postoj dosavadní pravicové koalice k nové úřednické vládě naznačila předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, když opustila Trůnní sál, kde se jmenování odehrávalo, ještě před slavnostním přípitkem. České televizi pak řekla, že ve chvíli, kdy nehodlá vládě vyslovit důvěru, protože vláda i prezident obešli Parlament, není správné, aby se tam s nimi poplácávala po zádech a usmívala se.

Němcová zdůraznila, že vláda má svou legitimitu odvíjet právě od Sněmovny. Z členů vlády kritizovala hlavně nového ministra financí Jana Fischera. Kvůli tomu, jak těsně před svým vládním angažmá vyřešil dluhy z prezidentské kampaně, označila vládu za nebezpečnou a toxickou.

Nesouhlas s takovým hodnocením okamžitě překvapivě vyslovil Němcové stranický kolega, starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský: „Vyjádření předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové, označující Rusnokovu vládu za toxickou, se nehodí nejen k její funkci, není ani profesionální,“ uvedl na svém facebookovém profilu Mlejnský.

Česká republika a především občané podle něj potřebují, aby stát fungoval. „Možná nás vláda překvapí a její návrhy budou průchodné a akceptovatelné i pro jiné politické strany,“ uvedl Mlejnský.

Rusnokův pokus nemusí skončit krachem, Zeman spoléhá na rozštěpení ČSSD