Nečas by se měl omluvit voličům, říká Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka (foto E15)

Přemysl Sobotka (foto E15) Zdroj: E15

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ve středu navrhne grémiu občanských demokratů, aby vyzvalo odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) k omluvě voličům.

Premiér v demisi Petr Nečas se dnes omluvil klubu senátorů ODS, řekl Sobotka v České televizi. Nečas odstoupil kvůli aféře své blízké spolupracovnice Jany Nagyové

Podle Sobotky přivedly Nečase jeho osobní problémy tak daleko, že musel podat demisi, tím padla celá vláda a byla destabilizována politická situace. „To, že padne vláda, se stává, ale ty důvody, proč padla, jsou pro ODS personifikovatelné,“ řekl Sobotka.

Grémium strany by mělo podle něj Nečase vyzvat k omluvě voličům, Sobotka to vedení ODS navrhne. „Dnes byl Nečas u nás na klubu senátorů a omluvil se nám. Takže on v sobě ten prvek té omluvy má,“ dodal Sobotka.

Nečas rezignoval na post premiéra i předsedy ODS kvůli kauze bývalé šéfky svého kabinetu Jany Nagyové. Podle policie se domluvila s vedením Vojenského zpravodajství na sledování Nečasovy manželky, měla se také podílet na podplacení tří exposlanců ODS. Nečas dnes vyzval státního zástupce, aby byl v kauze vyslechnut.

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity