Nečas dělá „tlumočníka“ miliardáři Sehnalovi

Expremiér Petr Nečas přichází 14. 11. 2013 na policejní služebnu v Praze k výslechu v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Expremiér Petr Nečas přichází 14. 11. 2013 na policejní služebnu v Praze k výslechu v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Zdroj: ctk

Expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas radí miliardáři a developerovi Pavlu Sehnalovi, který je majitelem finanční skupiny SPGroup. Zjistily to Lidové noviny.

„Spolupracujeme, a to už delší dobu,“ cituje deník Sehnala. Na otázku, co přesně Nečas dělá, odpověděl neurčitě. „Využívám zejména jeho znalostí ve státní správě. Radí mi třeba i v případě, že se něco píše v novinách, a já se ho zeptám, zda to je tak doopravdy, nebo ne, protože on má přehled,“ sdělil Sehnal listu. Dodal, že nebude říkat, jak Nečase platí, ale pro bývalého premiéra to prý rozhodně není hlavní zdroj obživy.

Nečas byl k otázkám deníku o poznání stručnější. „To jsou klasické bulvární dotazy! Nejsem veřejný činitel, jsem soukromá osoba a do mých příjmů vám nic není!“ odepsal na dotaz, jak dlouho se Sehnalem spolupracuje, kolik peněz si vydělá nebo zda se jeho funkce týká manažerského působení v rámci největšího akvaparku v České republice.

Nečas rezignoval na funkci předsedy vlády i ODS loni v červnu v souvislosti s aférou blízké spolupracovnice a partnerky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

LN připomínají, že Nečas je dalším z bývalých premiérů, který podobně jako Mirek Topolánek a Stanislav Gross odešli do soukromé sféry. Dosud se vědělo, že Nečas působí jako pedagog na vysoké škole CEVRO Institut. Výdělek z akademie by mu však nemohl stačit - jen za hypotéku a výživné nezletilé dcery Nečas platí měsíčně 60 tisíc korun. Angažmá u finančníka Sehnala by jeho finanční závazky mohlo častečně vyřešit.

SPGroup
SPGroup má v portfoliu majetek v hodnotě několika miliard korun. Podniká v oblastech obchodování a správy cenných papírů, správy průmyslových podniků, realitní a developerské činnosti a pojišťovnictví. V polovině devadesátých let skupina zakládala Českou podnikatelskou pojišťovnu (ČPP), která nyní patří do skupiny VIG spolu s Kooperativou. V roce 2006 se Sehnal k pojišťovnictví rok po prodeji ČPP vrátil nákupem pojišťovny Slavia.
Mezi nejvýraznější projekty skupiny patří podle LN akvapark v Čestlicích nedaleko Prahy, skupině patří i tamní hotel. SPG mimo jiné držela podíl ve společnosti Gallery Myšák s pozemkem poblíž Václavského náměstí. Tam dnes stojí komplex Gallery Myšák, kde sídlí politický podnikatel Roman Janoušek, uvádí deník.