Nečas: Klausovy kroky nepomáhají stabilitě vlády

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus podle premiéra Petra Nečase (ODS) určitě ví, že některými rozhodnutími nepřispívá k stabilitě vlády. Uvedl to po prezidentském vetu k druhému důchodovému pilíři, které Klaus odůvodnil chybějícím konsensem na politické scéně i ve společnosti. Vláda podle Nečase vyšla vstříc opozici dobrovolnou účastí v důchodovém systému a možností zavést předdůchody.

„Prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace opozice, nepřispívají k politické stabilitě vlády,“ uvedl Nečas v prohlášení.

Revoltující poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa už uvedli, že souhlasí s prezidentem v tom, že důchodovou reformu nelze financovat zvyšováním daní. Jak budou hlasovat ve Sněmovně ohledně prezidentova veta návrhu zákona o zavedení druhého důchodového pilíře od příštího roku ale neuvedli. Není tak jasné, zda vláda bude mít dost poslanců k přehlasování veta.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska prezident ve vysvětlení svého postoje zvolil zástupné důvody. Poslanci TOP 09 podle Kalouska koaliční dohodu dodrží. Pokud ji dodrží i ostatní, není podle něj důvod, proč by důchodová reforma neměla k 1. lednu 2013 začít platit, řekl po jednání tripartity.

Klaus: Nečas mé výhrady zná už dlouho

Prezident na Nečasovu kritiku reagoval prohlášení, že premiér jeho kritiku zlehčuje. „Můj názor na tu reformu nebyl bleskem z čistého nebe. Já myslím, že to pan premiér mohl očekávat. To je první věc. Úvaha o tom, jestli jsou toto podobné názory těm, či oněm, to já myslím, že je falešné. On ví, jaké jsou mé názory na tyto věci,“ řekl.

Podle Klause penzijní reforma dlouhodobě ovlivní životy deseti milionů lidí, proto je třeba, aby se na ní shodli politici i odborníci. „Tento elementární konsenzus tady není a to je pro prezidenta hlavním důvodem jeho veta,“ vysvětlil. Posteskl si také, že je česká politická scéna rozpolcená. „kdo je na druhé straně politicky, je zásadní nepřítel,“rekl.

Opozice Klausovo veto uvítala

Odbory mají k návrhu obdobné výhrady jako prezident, jeho rozhodnutí proto vítají, řekl odborový předák Jaroslav Zavadil. Prezidentovo veto potěšilo také opoziční ČSSD. Její předseda Bohuslav Sobotka opět žádá vládu, aby odložila start druhého pilíře na rok 2015. Sobotka zopakoval, že ČSSD je v případě úspěchu ve volbách druhý důchodový pilíř zrušit. „Nečasova vláda by měla zastavit práce na spuštění důchodové reformy a respektovat veto „svého“ prezidenta,“ komentoval situaci předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Také pro něj je oznámení veta vítané.

Nečas v tiskovém prohlášení uvedl, že prezident má na svůj postoj právo. Dlouhodobé neřešení strukturálních reforem z éry vlád ale podle něj není nadále udržitelné. Připomenul, že diskuse o stabilizaci důchodového systému se v České republice vede více než patnáct let. „Tato vláda přestala přešlapovat na místě a předložila řešení, jehož základní principy obsažené v předcházejících legislativních normách pan prezident nevetoval,“ uvedl.