Nečas nabídl křeslo ministra školství Petru Fialovi

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: ctk/Lubos Pavlicek

Premiér Petr Nečas (ODS) nabídl místo ministra školství bývalému rektorovi brněnské Masarykovy univerzity Petru Fialovu. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Školství je bez ministra od té doby, co na konci března na svou funkci rezignoval Josef Dobeš.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Fialu označili za člověka, který má vysoký odborný kredit a je dobrým kandidátem. Nečasovu nabídku nepopřeli.

Podle informací ČT Nečas Fialovi místo ministra školství nabídl po konzultaci s koaličním partnerem s TOP 09. „Bezesporu je pan profesor Fiala jeden z mála kandidátů, který si užívá všeobecné důvěry. Tak by byl výtečný kandidát,“ řekl k tomu Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. „Myslím si, že pan profesor Fiala má velký kredit v odborných kruzích,“ dodala Němcová. Nový ministr školství by měl být podle ní uveden do funkce co nejdříve. Dlouhé „bezvládí“ by resortu neprospělo, dodala.

Sedmačtyřicetiletý politolog Fiala byl v září 2011 jmenován hlavním vědeckým poradcem premiéra. Ministerstvo je bez šéfa již měsíc. Na konci března ho opustil Dobeš, který tak učinil oficiálně na protest proti dalším škrtům v rozpočtu resortu.

Jako o kandidátovi na místo nového ministra školství se spekulovalo mimo jiné o dosavadním náměstkovi Jiřím Nantlovi. Nestraník Nantl řekl, že jednání o případné kandidatuře se nebrání, byl by ale spíš pro politického ministra. Další variantou měl být odborník, který není spojen s bývalým vedením úřadu.

Výběr ministra školství bude jedním z prvních úkolů pro nové složení vládní koalice. Kabinet nedávno opustily Věci veřejné a jeho součástí se stalo nové uskupení, které je složeno z „odpadlíků“ z bývalé vládní strany. Vláda v obnoveném složení v pátek získala důvěru sněmovny.

Fiala stál v čele brněnské Masarykovy univerzity po dvě funkční období (2004-2011), nyní zde působí jako prorektor pro akademické záležitosti. V roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v České republice.