Nečas: Nemusí vám to vonět, ale nezákonné to není

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Odstupující premiér Petr Nečas trvá na tom, že v kauze tří exposlanců ODS, kteří jsou nyní ve vazbě, se nejednalo o úplatky. Politik, který v pondělí předal prezidentovi svou demisi z postu předsedy vlády a odešel z čela své strany, dnes v Poslanecké sněmovně poznamenal, že zvolený postup, který se nemusí někomu líbit, ještě nemusí být trestným činem.

„K žádnému úplatku nedošlo. Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje českou politiku,“ prohlásil dnes Nečas před novináři. Policejní žádosti Sněmovně o své případné vydání se prý nebojí. Kriminalizováno je nyní podle něj běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení určité vnitrostranické, vnitrokoaliční situace.

Policie má ale jiný názor. V usnesení o obvinění Jany Nagyové, Petra Tluchoře, Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Roman Bočka, které zveřejnil server E15.cz, tvrdí, že šlo o korupční jednání. Nečas podle vyšetřovatelů zmíněným politikům nabídl posty ve státních firmách výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu a podrží jeho vládu. Přijetím tohoto „obchodu“ politici podle obvinění sledovali vlastní zájmy a porušili tak poslanecký slib i zákon.

„Kdyby se to skutečně takhle udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace,“ zopakoval Nečas. Podobně se k policejnímu názoru vyjádřil už na konci minulý týden po vypuknutí kauzy.

Nečas jen připustil, že postup, který byl v případě tří bývalých poslanců zvolen, nemusí každému „vonět“. „Já říkám ano, nemusí se to někomu líbit, že někomu to nemusí vonět, že to vypadá nelibě, ale nelibé jednání ještě neznamená, že to je v rozporu se zákony,“ prohlásil Nečas.

Trojice poslanců vládní ODS - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr - složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček a nyní je podezřelá z toho, že tak učinila za slib dalších výhod, a porušila tím zákon.

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity