Nečas odmítl ultimátum Věcí veřejných

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje požadavky Věcí veřejných za vydírání a ultimáta, které odmítl. VV podle něj nic nenavrhují, jen požadují. Předčasné volby nepokládá za šťastné řešení. V případě rozpadu vlády by ale měly být co nejrychleji.

„Příčiny nevěrohodnosti vlády jsou především ve Věcech veřejných,“ uvedl premiér. „V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, nebojím se ani rychlých předčasných voleb a považuji to za nejzodpovědnější postup vůči naší zemi,“ prohlásil předseda vlády.

Volby by se podle něj - pokud k tomu vývoj dospěje - měly konat dokonce v časnějším termínu než na podzim, společně s krajskými a senátními volbami. Důvodem je podle něj nutnost pracovat na přípravě „věrohodného státního rozpočtu“ pro příští rok, který vláda musí sněmovně předložit do konce září. To by vláda vzešlá z voleb na podzim nebyla schopna zvládnout. „Byla by to obrovská hrozba pro stabilitu této země,“ zdůraznil Nečas.

Grémium VV vyzvalo své ministry, aby podali demisi k 1. květnu. Podle informací ČTK tak učiní ve středu na zasedání koaliční vlády. Strana je ale připravena s koaličními partnery dál pokračovat ve spolupráci, pokud Nečas splní do 26. dubna vyjmenované podmínky a sestaví nový kabinet.