Nečas: Rozpočet bude počítat s nižším růstem ekonomiky

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

I po schválení daňového balíčku ve vládní podobě kabinet předloží Sněmovně upravený návrh státního rozpočtu pro příští rok. Bude se blížit původnímu hospodářskému plánu, ale bude počítat s nižším růstem hrubého domácího produktu, řekl dnes novinářům premiér Petr Nečas (ODS).

Návrh státního rozpočtu bude podle premiéra předpokládat o něco nižší daňové příjmy a odvody na sociální zabezpečení. Nečas odhaduje, že to budou celkem asi čtyři miliardy korun.

Původní návrh rozpočtu Sněmovna vrátila v souvislosti se spory kolem daňového balíčku na žádost vlády kabinetu k přepracování. Počítal s příjmy 1085 miliard korun a s výdaji o 100 miliard korun vyššími. Ministerstvo financí připravilo nový, který měl příjmy a výdaje o 41 miliard korun nižší.

Martin Čaban: Zkouška pravičáctví

Podle Nečase se potvrdilo, že bez schválení konsolidačního balíčku není možné rozumný státní rozpočet sestavit. Zvýšení sazeb DPH o procentní bod podle ministerského předsedy vládu netěší, ale tato varianta je podle něho „menší průšvih“ než silně restriktivní rozpočet.