Nečas: Rozsudky v ProMoPro? To by byl Vondrův konec

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Zdroj: CT

Pokud by v kauze ProMoPro padly rozsudky nad bývalými spolupracovníky současného ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), odešel by z vlády. V souvislosti s novými okolnostmi kolem vyšetřování případu, na něž jako první upozornil server E15. cz, to včera řekl premiér a Vondrův stranický šéf Petr Nečas. „Jistě by převzal politickou odpovědnost,“ narážel na skutečnost, že Vondra mu už demisi před rokem nabídl.

Nečas vzal podle svých slov na vědomí, že Vondra mezi obviněnými není, byť se na něj jako na senátora vztahuje imunita. O jeho případném vydání k trestnímu stíhání by musela rozhodnout horní komora parlamentu. Policie ji ale o to nepožádala. „Pokud by byl přímo obviněn, znamenalo by to jeho okamžitý odchod z vlády,“ dodal Nečas.

Vondra řekl, že o pochybeních v kauze předražených zakázek z doby českého předsednictví EU může s definitivní platností rozhodnout až soud. Bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti se zároveň zastal své tehdejší náměstkyně Jany Hendrychové, která je mezi stíhanými. „Jsem přesvědčen o tom, že jako slušná, pečlivá a této zemi oddaná úřednice vědomě či záměrně žádnou škodu nezpůsobila,“ poznamenal Vondra. Zároveň je prý rád, že se „věci posouvají kupředu a nic se nezametá pod koberec“.

Vedle Hendrychové byli podle Aktuálně.cz obviněni další dva lidé z Vondrova týmu Radomír Karlík a David Mlíčko. Spolu s nimi je od středy stíháno devět podnikatelů – třeba majitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa z NWDC nebo Václav Čada ze společnosti Damovo. Podle policie se zapojili do spletitého řetězce fiktivních služeb, na jehož konci byla škoda způsobená státu za více než 388 milionů korun. Celkem ProMoPro, již v roce 2008 vybrali úředníci zajišťující předsednictví EU bez výběrového řízení, inkasovala 525 milionů.