Nečas trvá na svém: O návrhu jmenovat Bradáčovou jsem nevěděl

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Premiér Petr Nečas dnes zopakoval, že o návrhu na jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové šéfkou pražského vrchního zastupitelství nevěděl, i když odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí opak. Lze to podle něj doložit jeho telefonátem s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Předseda vlády a ODS Nečasnavrhl ministra spravedlnosti a místopředsedu ODS Pospíšila odvolat ve středu, prezident jeho návrhu vyhověl. Premiér to zdůvodnil tím, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Tomu nevěří ČSSD, protikorupční organizace ani státní zástupci.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka dokonce hrozí „nebezpečí návratu justiční mafie“. Nečasovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) vadí vyšetřování závažných hospodářských kauz, řekl novinářům ve sněmovně Zaorálek.

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka předpokládá, že o důvodech odvolání Pospíšila se bude ještě diskutovat na jednání grémia a výkonné rady strany. Nepředpokládá, že by tento krok mohl poškodit ODS, pokud bude „jasně a čitelně“ zdůvodněn. „V případě, že to vyjádření bude divné, tak samozřejmě ta reakce občanů bude podobná, jako byla včera a dneska,“ řekl novinářům. Uvedl také, že jméno Bradáčové na středečním grémiu nezaznělo a že by ústecká žalobkyně budila mezi občanskými demokraty nějakou velkou nevoli. „Nezaznamenal uvnitř ODS, že by jméno Bradáčové bylo výrazně negované,“ dodal.

Premiér před odletem na evropský summit uvedl, že na kritiku jeho kroku má každý právo. „To, co je rozhodující v boji proti korupci, nejsou mediální mýty a hromada mediálních plků. Jsou to konkrétní výsledky, které se dostavují. A já jsem přesvědčen, že z tohoto pohledu je to pozitivní zpráva pro českou veřejnost,“ uvedl ke svému rozhodnutí.

K Pospíšilovu tvrzení, že o záměru nejvyššího žalobce Zemana prosadit Bradáčovou věděl, premiér uvedl, že odvolání z pozice ministra je „lidsky poměrně bolestivá záležitost“ a „člověk hledá důvody, jak to navléct, aby u toho vypadal hezky“. To, že se spekulovalo o některých jménech a mezi nimi také o Bradáčové, je podle něj pravda. „Jmen bylo hned několik,“ uvedl premiér.

Pospíšil ve středu řekl, že premiér o chystaném jmenování Bradáčové, známé nyní hlavně v souvislosti s případem poslance , věděl. „Premiér Nečas věděl, že pan Zeman navrhne Lenku Bradáčovou, nebo že o tom vážně uvažuje … Pan premiér věděl, že já jsem připraven vyhovět návrhu, který předloží Zeman. … Další debaty jsem očekával v příštím týdnu, až paní Bradáčová bude v Čechách,“ uvedl exministr.

Pokud jde o Pospíšilova nástupce, Nečas prý zvažuje několik jmen. Média ve středu spekulovala o poslanci Marku Bendovi a Pospíšilově náměstkovi Danielu Volákovi. „Žádná jména nebudu ani potvrzovat, ani vyvracet,“ dodal premiér.