Nečas ustoupil: Drábkův koncept sKaret je mrtvý, povinné nebudou

sKarta

sKarta

Kritizované sKarty nebudou povinné, jak plánoval exministr práce jaromír Drábek, ale pouze dobrovolné. Oznámil to premiér Petr Nečas dobrovolné. Nový model už prý projednal s vedením České spořitelny, která systém vyplácení dávek provozuje.

„Nynější koncept sKaret je možné označit za téměř mrtvý,“ uvedl premiér. Ocenil vstřícný přístup České spořitelny. Díky němu jednání vedou k tomu, že systém bude dobrovolný, řekl Nečas.

S generálním ředitelem banky jednal v pondělí. V dalších jednáních bude pokračovat ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). „Otevírá se prostor, abychom to uspokojivě vyřešili,“ řekla šéfka resortu práce.

Nečas uvedl, že karta by měla sloužit jako identifikační průkaz, povinně by se měla používat při podezření na zneužívání dávek. Nový model by se měl představit do dvou týdnů.

Sociální karty, přes něž si mají potřební vybírat dávky od státu, kritizuje opozice i někteří koaliční politici. Kritikou nešetří ani odbory a rada postižených. Výhrady má také ombudsman.Úřady práce vydaly zatím asi 132 tisíc sociálních karet. Podle plánu jich původně měly do konce roku předat asi 600 tisíc.

David Klimeš: Jasné slovo k sKartě