Nečas v květnu navštíví Rusko, sejde se i s premiérem Medveděvem

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Předseda vlády Petr Nečas koncem května navštíví Rusko, sejde se i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Doprovodí ho početná skupina zástupců českých firem. Informoval o tom mluvčí kabinetu Jan Hrubeš. Kromě Moskvy navštíví Nečas i vybrané ruské regiony.

Medveděv, tehdy ještě jako ruský prezident, se s Nečasem v Praze sešel v prosinci 2011. Už tehdy spolu hovořili o plánované dostavbě Temelína. Jedním z uchazečů o obří zakázku je rusko-české konsorcium vedené státní společností Rosatom. Jihočeskou jadernou elektrárnu chtějí dostavět i americko-japonský Westinghouse a francouzská Areva. Posledně jmenovanou společnost ale ČEZ z tendru vyřadil, Areva se snaží do soutěže vrátit.

Při Medveděvově pražské návštěvě v roce 2011 byly mezi ruskými a českými subjekty za přítomnosti ruského i tehdejšího českého prezidenta Václava Klause podepsány kontrakty za zhruba 2,15 miliardy eur (55 miliard korun). Šlo například o smlouvu o výstavbě železnice na Urale či smlouva společnosti Alvel na dodávky jaderného paliva.

Zahraniční obchod mezi ČR a Ruskem v posledních letech roste. Loni podle odhadů ze září 2012 poprvé v historii překročil hranici šesti miliard amerických dolarů (zhruba 119 miliard korun). Předloni české firmy zvýšily vývoz do Ruska o bezmála 50 procent na 5,2 miliardy dolarů. Dovoz z Ruska se zvýšil o téměř pětinu na 8,1 miliardy dolarů. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba loni Rusko označil za jednu z priorit českého zahraničního obchodu.

Před několika dny se s Medveděvem setkal Václav Klaus. Bývalý český prezident se v ruské metropoli účastnil ekonomického fóra o problémech a výhledech ruského hospodářství. Do Ruska český exprezident přijel na osobní Medveděvovo pozvání. Schůzka se podle agentury ITAR-TASS konala v neformální atmosféře.