Nečas Zemanovi vytkl nadměrné kouření

Premiér Petr Nečas se 5. února v podvečer setkal s budoucím prezidentem Milošem Zemanem (vpravo) v jeho kanceláři v Loretánské ulici v Praze.

Premiér Petr Nečas se 5. února v podvečer setkal s budoucím prezidentem Milošem Zemanem (vpravo) v jeho kanceláři v Loretánské ulici v Praze.

Před návštěvou budoucího prezidenta premiér Nečas uvedl, že se Zemana nebojí, protože zvolená hlava státu nekouše. Dokonce řekl, že si podobiznu nového prezidenta vyvěsí v kanceláři a souhlasí s návštěvami nové hlavy státu na jednáních vlády. Zeman již dříve řekl, že by si přál pád vlády a předčasné volby.

Premiér Petr Nečas jednal dnes večer téměř dvě hodiny s budoucím prezidentem Milošem Zemanem. Premiér podle svých slov pokládá za normální, že zvolený prezident Miloš Zeman po své březnové inauguraci navštíví první pracovní jednání české vlády.

Zeman, který v lednu zvítězil v první přímé volbě hlavy státu, dával v rozhovorech krátce po zvolení jasně najevo, že Nečasova středopravá vláda opírající se o poslance strany LIDEM by měla skončit a měly by se konat předčasné volby.

Nečas ale po schůzce poznamenal, že je potřeba odlišovat výroky pronesené ve volební kampani od „realistického postupu vysokého ústavního činitele“. Zdůraznil, že předčasné volby nejsou přáním předsedy vlády a je prý přesvědčen, že ani přáním zvoleného prezidenta.

Žádné konfliktní body

Rozhovor se Zemanem označil Nečas slovy „dlouhý, korektní a pracovní“. Probrali prý základní témata české zahraniční i domácí politiky, konkrétnější však předseda vlády i ODS nebyl. „Nějaké vyloženě konfliktní body tam nebyly,“ poznamenal.
Nečas je také přesvědčený, že rozdíl v názorech na to či ono mezi prezidentem a premiérem je přirozenou součástí fungování politického systému v demokracii. Dialog mezi nimi je prý samozřejmostí dobře fungujícího ústavního systému, a proto schůzka nebyla setkáním posledním.

Podrobnosti k dalšímu jednání ale dohodnuté nejsou. „Já samozřejmě musím vycházet z toho, že pan zvolený prezident Zeman proti mně používá brutální metody, například kouří,“ řekl se smíchem předseda vlády. I tuto otázku tak prý bude nutné vyřešit.

Zeman dnes strávil dvě hodiny u nynějšího prezidenta Václava Klause, se kterým se dohodli, že v poslední den Klausova prezidentování položí věnec u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka v Lánech. Klaus, který se označil za ostrého Zemanova názorového oponenta, také slíbil hladké předání Hradu.