Nečasův konec zaujal světová média: dokonce i v Malajsii

Petr Nečas v Polsku

Petr Nečas v Polsku Zdroj: ctk

Ohlášené demise předsedy české vlády Petra Nečase si všímají zahraniční média, a to nejen v sousedství České republiky, ale i ve vzdálenějších končinách. Shodně zdůrazňují, že jde o krok vynucený bezprecedentním skandálem, když při vyšetřování korupce a zneužití pravomocí byla zatčena mimo jiné šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

„Český premiér odstupuje po korupčním a špehovacím skandálu, do kterého se zapletla jeho nejbližší spolupracovnice,“ píše malajsijský web FMT a dodává, že členský stát Evropské unie tím vstupuje do období nejistoty, kdo vytvoří příští vládu. Podobně americký TribLive upozorňuje na osobní okolnosti provázející premiérovu demisi, tedy že jedním z terčů sledování, nařízeného šéfkou kabinetu, byla premiérova manželka a že pár je zrovna v rozvodovém řízení.

Britská zpravodajská stanice BBC na svém webu zaznamenává, že po čtyřech vyčerpávajících a stresujících dnech šéf vlády při nedělním rezignačním projevu vypadal „uvolněně, téměř jakoby znovu ožil“, což se nedalo říci o jeho stranických druzích, z nichž jeden se chopí úkolu převzít otřesenou stranu, znesvářenou koalici a nepopulární vládu.

Nečasova demise se mimo jiné dostala i na stránku francouzského listu Le Monde, podrobně referujícího o roli vlivné ředitelky premiérova kabinety, „označované bulvárním tiskem i za jeho milenku“, jakož i o požadavku levicové opozice na předčasné volby.

„Premiér podává demisi, jeho strana se nechce vzdát moci,“ zdůrazňuje polská zpravodajská televize TVN24 s tím, že jde o „důsledek velké korupční aféry, která otřásla vrcholy české moci“.

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost