Nejbohatší obcí v Česku je s majetkem přes půl miliardy Modrava

Modrava - obývák v přírodě

Modrava - obývák v přírodě Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta E15

Nejbohatší českou obcí zůstává šumavská Modrava, která během loňska svůj náskok ještě zvýšila. Podle posledních údajů státní pokladny za tři kvartály minulého roku činil celkový majetek Modravy 611,1 milionu korun, což při 69 stálých obyvatelích představuje téměř devět milionů korun na jednoho Modravana.

Doby, kdy šumavskou vísku živil především její prominentní obyvatel, uhlobaron Zdeněk Bakala, jsou ale dávno pryč. Zatímco na převodu daně z příjmu fyzických osob Modrava v letech 2008 a 2009 získala téměř půl miliardy korun, loni to byl jen necelý milion.

I když Modrava investovala do opravy obce a svým obyvatelům platí třeba porodné nebo dřevo na zimu, na účtech a ve finančních produktech má uloženo přes 400 milionů korun.

Pořadí ostatních obcí v první pětce se loni neměnilo. Druhou nejbohatší obcí v přepočtu obecního majetku na obyvatele je jiné horské středisko – krušnohorský Boží Dar, v jehož držení jsou stavby a pozemky za bezmála půl miliardy korun.

Přepočet majetku na hlavu ale o skutečném bohatství obce nemusí nic vypovídat. Třeba trojka na seznamu, Hamr na Jezeře, své bohatství odvozuje od toho, že obec vlastní a provozuje velký autokemp a koupaliště a vlastní při čtyřech stovkách stálých obyvatel rozsáhlé pozemky.

Nejbohatší česká obec ModravaNejbohatší česká obec Modrava | Harold, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)