Nejlépe z fondů EU čerpá doprava

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Apdency - Wikimedia Commons

Téměř 500 miliard korun získali zatím v tomto rozpočtovém období čeští příjemci evropských dotací. Vyplývá to z materiálu, který dostala včera na stůl vláda od ministerstva pro místní rozvoj.

Zpráva zahrnuje období do začátku loňského prosince. Uvedené číslo představuje téměř 62 procent sumy, kterou mohou Češi v letech 2007 až 2015 z Bruselu získat.

Neznamená to ale, že zmíněnou částku už Evropská komise do českých zemí poslala. Peníze se nejdříve předplácejí z národních zdrojů, unie je dodá po kontrole až následně. Celkem už poslala na 330 miliard. Když se zahrnou i projekty, jejichž předkladatelé už mají v ruce smlouvu o poskytnutí dotace, celkové číslo včetně proplacených peněz se vyšplhá na 734 miliard korun.

„Spokojeni být zatím nemůžeme, u řady programů se ale situace v posledních měsících a týdnech výrazně zlepšila,“ zhodnotil to náměstek ministra Daniel Braun. Podle něj je třeba hodnotit kromě rychlosti čerpání peněz i kvalitu a potřebnost projektů.

Jednotlivé operační programy měly do konce roku 2013 vyčerpat zhruba 65 procent všech pro ně určených peněz. Z celostátních programů se to podařilo pouze OP Doprava, z regionů si dobře vede Jihovýchod, Severovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko. Nejhůře jsou na tom programy Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost.