Největší zahraniční vlastníci ve střední Evropě? Němci a Nizozemci

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Největšími zahraničními vlastníky firem ve střední Evropě jsou podle objemu ovládaného základního kapitálu Nizozemci, Němci a Rakušané. Nejvíce firem je ze zahraničí ovládáno majiteli z Německa, Rakouska, Ukrajiny a Itálie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bisnode.

Podíl objemu investovaného zahraničního kapitálu z destinací považovaných za daňové ráje je nejvyšší v České republice, jde o 43 procent, na Slovensku 36 procent a naopak nejnižší je v Maďarsku, Polsku a Slovinsku, a to zhruba 15 procent.

Investoři podle analytika Bisnode Česká republika Michala Řičaře shledávají geografickou polohu v srdci Evropy jako výhodnou a spolu s ekonomickým rozvojem jednotlivých ekonomik v posledních letech, relativní politickou stabilitou a podporou zahraničních investic je Česká republika, Maďarsko a Slovensko láká.

„Daňová optimalizace, ochrana majetku, anonymita vlastnictví a menší byrokracie hrají klíčovou roli napříč všemi zkoumanými státy,“ uvedl Řičař. Dodal, že hlavně Nizozemí a Kypr se ocitají na předních místech z hlediska množství investovaného zahraničního kapitálu.

Neprostupné Slovinsko

Nejuzavřenější ekonomikou z pohledu množství firem se zahraničním vlastníkem je Slovinsko, kde je 96 procent firem v domácích rukou. Následuje Maďarsko s 91 procenty, Polsko s 84 procenty, Slovensko s 81 procenty a Česká republika se 77 procenty.

Nejčastějšími zahraničními vlastníky firem v regionu střední Evropy jsou Němci, s odstupem následováni Rakušany, Ukrajinci a Italy. Jednotlivé státy mají přitom svá výrazná specifika. V případě České republiky je nejvíce firem ovládáno majiteli z Ruska, Německa a Ukrajiny.

BisnodeBisnode

Maďarské firmy vlastní zejména Ukrajinci, Němci a Rumuni. V případě Polska se na prvním místě opět jedná o Němce, dále je ve velké míře zastoupen kapitál z Nizozemí a Velké Británie. Slovensko je ovládáno zejména z Maďarska, České republiky a Rakouska. Slovinské firmy jsou výrazně spjaty se státy bývalé Jugoslávie, Rakouskem a Itálií.

V České republice, Polsku a na Slovenskou největší objem kapitálu kontrolují vlastníci z Nizozemska, což ve značné míře souvisí s vytvářením holdingových struktur a daňovou optimalizací. Němci jsou druhými největšími zahraničními vlastníky polských, slovenských a slovinských podnikatelských subjektů. V případě Maďarska je významný objem kanadského, britského a rakouského kapitálu. Ve Slovinsku je ve značné míře zastoupen řecký kapitál.