Nejvyšší správní soud: Ministerstvo s uložením kalů v Litvínově chybovalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: bloomsberries via Flickr

Podle Nejvyššího správního soudu úřady chybovaly, když povolily uskladnění desítek tisíc tun ostravských kalů na skládce Celio u Litvínova. Shodný verdikt vynesl v dubnu ústecký krajský soud. Následnou kasační stížnost ministerstva životního prostředí NSS zamítl. Na webu soudu je zatím jen stručný výrok. Tři ekologická sdružení, která podala žalobu, dnes ale novinářům poskytla plné znění verdiktu.

Pod společnou žalobou byly podpisy organizace Greenpeace a občanských sdružení Kořeny a Arnika. Krajský úřad v Ústí nad Labem rozhodl o změně integrovaného povolení v režimu takzvané nepodstatné změny. V podstatě tak podle žaloby vyloučil ekologická sdružení z účasti ve správním řízení.

O nepodstatnou změnu však podle NSS nešlo. Nově totiž integrované povolení hovořilo o skladování kalů před jejich energetickým využitím, tedy spalováním v cementářské peci v čížkovické cementárně. „Skutečnost, že dosavadní integrované povolení umožňovalo trvalé uložení nebezpečného odpadu ve shodném objemu, je ve vztahu k nově navrhované činnosti bezvýznamnou,“ rozhodl NSS.

Ekologové v tiskové zprávě uvedli, že změna integrovaného povolení je od dubna neplatná a ostravské kaly jsou na skládce nezákonně. „Je skličující vidět, jak stát a jeho úředníci porušují svoje vlastní zákony,“ uvedla Tereza Otcovská z Kořenů.

Selhání ministerstva

„Dalším nepochopitelným selháním ministerstva životního prostředí je naprosté ignorování dubnového rozsudku, který ministerstvu celou věc vrátil k dalšímu řízení. Uběhlo již půl roku a ministerstvo životního prostředí neudělalo vůbec nic,“ doplnil Jan Freidinger z Greenpeace.

„Rozhodnutí soudů sice přišlo pozdě, ale je nadmíru aktuální ve vztahu k likvidaci zbytku ostravských kalů, z nichž část deklarovaná jako palivo skončila v sousedním Polsku, opět nezákonně. Doufáme, že úřady už budou konat svoji práci v souladu se zákony, a ne jen slepě plnit příkazy shora,“ uvedl Jindřich Petrlík z Arniky.

Vyčištění se odsouvá

Ministerstvo životního prostředí kritiku ze strany ekologických organizací odmítá a tvrdí, že verdikt soudu respektuje. „Ten MŽP uložil povinnost znovu posoudit naplnění přípustnosti, popřípadě včasnosti odvolání jednotlivých žalobců ve smyslu zvláštní úpravy v zákoně o integrované prevenci. Nic jiného soudem uloženo nebylo,“ řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Ostravské laguny, které jsou pozůstatkem někdejšího chemického provozu, představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku a jejich čištění provázejí neustálé problémy. Termín vyčištění se stále posouvá.