Nemakáme, projídáme, soudí o rozpočtu TOP 09

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Poslanci TOP 09 navrhnou sněmovně, aby vládě vrátila plán rozpočtu na rok 2016. Schodek by se měl snížit ještě o dvacet miliard korun.

Poslanecká sněmovna začne návrh rozpočtu na příští rok projednávat zítra. TOP 09 už boj o jeho podobu zahájila. Místopředseda strany, exministr financí Miroslav Kalousek, nešetřil tvrdou kritikou ministra financí Andreje Babiše (ANO). Kabinet podle exministra neinvestuje a projídá budoucnost země, rostou provozní i běžné výdaje státu.

„Místo toho, aby vláda využila dodatečných příjmů vytvářených růstem ekonomiky na výraznější snížení deficitu, doslova je projídá,“ uvedl Kalousek. O projídání podle něj nejlépe svědčí zhoršení strukturálního deficitu, které za nynější ekonomické kondice Česka nelze jinak vysvětlit.

Podle Kalouska má vláda jen dvě skutečné priority – zvyšování počtu úředníků a dotací mířících k vicepremiérovi Babišovi: „Pokud jde o položku Babiš sobě, tu vláda dokázala napumpovat o 46 procent oproti poslednímu rozpočtu Nečasova kabinetu.“

Jen na platy má jít příští rok oproti roku 2012 o dalších 27 miliard korun více, uvedl Kalousek

Počet úředníků vláda podle Kalouska v návrhu rozpočtu na rok 2016 akceleruje do astronomických výšin. Jen na platy má jít příští rok oproti roku 2012 o téměř dvacet miliard více. Sám Babiš počítá s více než šesti stovkami nových úředníků.

Sněmovna se plánem státních financí na rok 2016 s příjmy 1,179 bilionu, výdaji 1,249 bilionu korun a sedmdesátimiliardovým schodkem začne zabývat zítra. Právě v prvním čtení, kdy se schvaluje jen rozpočtová bilance, mají poslanci možnost vrátit návrh k přepracování.

Na říjnové schůzi by se sněmovna měla dostat také k volební novele, jež má stanovit limity za kampaň a podřídit hospodaření stran a hnutí kontrole nezávislým úřadem. Poslanci by také měli zahájit debatu o novele zákona o politických stranách. Ta má omezit výši darů od jednotlivců i firem.

Marek Hatlapatka: Záporné sazby nejsou pro nás