Němcová chce být šéfkou ODS. Spekulace, že nebude kandidovat, odmítá

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) Zdroj: ctk

Místopředsedkyně Občanské demokratické strany Miroslava Němcová důrazně vyvrátila spekulace médií, že se hodlá vzdát kandidatury na šéfku strany a uvolnit tak cestu exministru školství Petru Fialovi. Server E15.cz to zjistil přímo od Němcové. ODS si po neúspěšných parlamentních volbách bude volit nové vedení na lednovém kongresu.

Zprávu o tom, že Němcová se vzdá kandidatury na předsedkyni ODS, přinesly páteční Hospodářské noviny, jimž to údajně sdělily čtyři na sobě nezávislé zdroje z ODS. Podle deníku novopečený občanský demokrat Fiala splňuje požadavky členské základny na nové tváře ve vedení, díky čemuž se těší sílící podpoře regionů. Němcové prý tak na kongresu hrozí drtivá porážka.

Miroslava Němcová na otázku, jestli může potvrdit informaci, že se vzdá kandidatury na předsedkyni strany serveru E15.cz v textové zprávě odpověděla: „Ne, máte špatné informátory.“

K údajné sílící podpoře regionálních organizací strany Fialovi se však odmítla vyjádřit. „Vnitřní dění v ODS nebudu v žádném případě komentovat prostřednictví médií,“ dodala pro E15.cz.

Bývalá šéfka Poslanecké sněmovny je zatím jediná, kdo veřejně oznámil svůj zájem o vedení ODS. Politolog a někdejší rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala podle Hospodářských novin svojí kandidaturu oznámí v sobotu při přednášce v pražském institut Cevro.

Dalším adeptem na předsedu ODS je ještě europoslanec Edvard Kožušník, kterého nominovala liberecká organizace strany. Kožušníkovi končí mandát v Evropském parlamentu příští rok.

Občanská demokratická strana svolala na leden volební kongres kvůli své porážce v říjnových předčasných parlamentních volbách. V nich získala jen 7,7 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek v její víc než 20leté historii.

David Klimeš: Fiala do čela? ODS nemá co ztratit