Němcová je kandidátkou celé koalice. Za premiérku ji chce i TOP 09

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Strana TOP 09 podpoří kandidaturu Miroslavy Němcové na premiérku České republiky. Po jednání to uvedl místopředseda strany Miroslav Kalousek. Pro stranu je ale podle Kalouska nutné rychle najít za Němcovou náhradu na funkci předsedy parlamentu.

Konzultace prezidenta se špičkami parlamentních dnes začaly, koalice do nich jde se jménem místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové. Ta již Zemana v Lánech spolu s dalšími zástupci ODS navštívila a oznámila mu, ža má podporu celé stávající koalice.

Výsledek jednání v Lánech má Zeman oznámit příští týden v úterý. Dnes ještě přijme zástupce TOP 09, v sobotu sociální demokracie. Pro TOP09, která kandidaturu Němcové podporuje je nyní nutné vybrat za ní náhradu na post předsedkyně parlamentu. „Je to třetí nejdůležitější pozice ve státě. Nelze říct, že to není žádný problém,“ uvedl první místopředseda strany Miroslav Kalousek. „Zatím čekáme až ODS navrhne nějakého kandidáta, nebo kandidátku,“ uvedl předseda TOP09 Karel Schwarzenberg.

ODS na požadavek TOP09 uvedla, že je ochotna jednat o tom, že se předsedou Poslanecké sněmovny stane zástupce TOP 09. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to řekl dočasný šéf ODS Martin Kuba.

Dohoda o předsedovi sněmovny je nutná

Na novém předsedovi Poslanecké sněmovny se TOP09 chce domluvit na koaličním jednání, které by se mělo konat v neděli večer. V opačném případě je očividné, že spolupráce možná nebude, řekl novinářům po jednání předsednictva své strany ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Pokud by to nesplnili? Tak je nám velice líto. Pak uvidím, že očividně s ODS spolupráce možná nebude,“ prohlásil Schwarzenberg. Občanští demokraté si podle něj musí uvědomit, že situace je vážná a že musí brát ohledy na koaliční partnery. „Především, když jde o respekt před institucí tohoto státu, což je předseda Sněmovny. A to bych chtěl, aby se zde zohlednilo,“ míní šéf TOP 09. Karolína Peake za stranu LIDEM uvedla, že nový šéf sněmovny může být zvolen později.

Zeman se před jednáním s ODS uvedl, že by chtěl zdůraznit, že jde o kandidáta na premiéra, nikoli o premiéra. „Bylo by přehnaným sebevědomím se domnívat, že tím, že někdo kandiduje, se stává premiérem,“ vzkázal Zeman koalici. Zeman nechává otevřené všechny možnosti řešení politické krize. Ve středu však řekl, že prezident je tu od toho, aby rychle jmenoval premiéra. Sdělil také, co považuje za nevýhodu předčasných voleb. Podle něho by pod stůl spadla zhruba stovka rozpracovaných zákonů a stát by na hlasování musel vydat kolem půl miliardy korun. To Zeman považuje za „vyhozené peníze“.