Němcová se obula do své ODS: „Trafiky“ pro rebely a Vondru byla chyba

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) Zdroj: ctk

Jako test politické otrlosti by se dal označit nástup rebelů z ODS a exministra obrany do nových funkcí. Z vlastního tábora ODS se tvrdě vyjádřila šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyni ODS Miroslava Němcová. „Trafiky““ odsoudila a dokonce se omluvila.

Němcové vadí dobře placená místa ve státních firmách pro bývalé poslance její strany Marka Šnajdra a Ivana Fuksu a exministra obrany za ODS Alexandra Vondru. Řekla to ve středu v rozhovoru pro rádio Impuls. „To považuju za kompromis, který šel přes čáru, za hranu,“ uvedla. Podle ní jde o chybu, za kterou se omluvila. Šnajdr, Petr Tluchoř a Fuksa složili v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve sněmovně nahradili, poté Nečasův kabinet balíček prosadil a zažehnal několikatýdenní vládní krizi.

Šnajdr byl následně jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu. Bývalý ministr obrany Vondra, který z úřadu odešel loni v prosinci, v úterý potvrdil, že dostal od premiéra Petra Nečase nabídku práce v dozorčí radě Českého Aeroholdingu a že ji přijal.

Láska zašel ještě dál

Němcová v boji proti politickým trafikám sama není. V razantnosti ji předběhl advokát a spolupracovník Transparency International Václav Láska.

Počátkem ledna, ještě před doplněním trojlístku o Vondru, podal na Městské státní zastupitelství v Praze trestní oznámení nejen na premiéra Petra Nečase, ale také na trojici rebelů ODS Šnajdra, Tluchoře a Fuksu, kteří se podle něj mohli dopustit přijetí úplatku.

„Vzdání se mandátu jmenovaných poslanců bylo rozhodující měrou způsobeno příslibem získání významných postů ve společnostech s majetkovou účastí státu. Tento slib jim dal premiér Nečas a na zajištění těchto postů se podílely další osoby, včetně například ministra financí Miroslava Kalouska,“ uvedl v trestním oznámení.

Jak Láska dále upozornil, skutečnost, že Nečas tento slib poslancům dal, si sám z prstu nevycucal, mimo jiné tento fakt prý podle jeho slov opakovaně potvrdil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenbera.

„Trestní oznámení může podat kdokoli na kohokoli. Nicméně tuto věc považuji za naprosto absurdní,“ reagoval na Láskovu aktivitu Nečas prostřednictvím svého mluvčího Michala Schustera

Klaus už není idolem

Němcová v rádiu Impuls vyjádřila i k dalšímu poltickému dění. Uvedla, že už není bezvýhradná podporovatelka prezidenta Václava Klause. Nechápe třeba Klausovo vyjádření směrem k Miloši Zemanovi.

„Už méně rozumím slovům, že zůstávají dál s Milošem Zemanem nesmiřitelní nepřátelé. To už je pro mě matení pojmů,“ podotkla Němcová.

„Jestliže se dozvídám, že je to vztah nepřátelství, tak musím říci, že v tomto ohledu si s Václavem Klausem nerozumím,“ dodala Němcová