Němcová vystřídá Bendu v čele imunitního výboru

Mstopředsedkyně a hlavní volební tvář strany Miroslava Němcová

Mstopředsedkyně a hlavní volební tvář strany Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Šéfa sněmovního, mandátového a imunitního výboru Marka Bendu nahradí bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (oba ODS). Výměnu potvrdila sněmovna. Předsedu evropského výboru, lidovce Jaroslava Klaška, zase vystřídá stranický kolega Ondřej Benešík.

Změn ve výborech poslanci potvrdili více. Benda míří do organizačního výboru za Janu Černochovou. Klaška bude za Benešíka v hospodářském výboru. Nejvíce výměn provedlo hnutí Úsvit.

Z ústavně-právního výboru odešel Martin Lank, kterého střídá Marek Černoch. Lank míří do bezpečnostního výboru, v němž uvolnil místo předseda branného výboru David Kádner. Ve výboru pro životní prostředí vystřídal Olgu Havlovou Jaroslav Holík.

Poslanci dnes také obsadili členy šesti stálých komisí. Pavel Blažek (ODS) podotkl, že v patnáctičlenné komisi pro rodinu, rovné příležitosti a národností menšiny drtivě převažují ženy a prosil „absolutní většinu“, aby své postavení nezneužívala.

Dvě komise, pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů a pro kontrolu odposlechů, budou devítičlenné, původně měly být sedmičlenné. Šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) změnu zdůvodnil tím, aby v nich měly zastoupení i nejméně početné kluby.

Komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, Národního bezpečnostního úřadu a Vojenského zpravodajství budou mít po sedmi členech, jak bylo dohodnuto již dřív. Sněmovna naplnila rovněž stálé delegace do pěti meziparlamentních organizací. Původně do nich kluby navrhly více kandidátů, než v nich je míst. Nakonec se předsedové frakcí dohodli a některé nominanty stáhli.