Němcová: Z jednání o důvěře vládě by se neměl stát folklor

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se staví velmi rezervovaně k tomu, že vláda chce spojit svou důvěru s návrhem nového zákona o dani z příjmu. Podle Němcové, která je i první místopředsedkyní občanských demokratů, by se mělo s vyslovováním důvěry kabinetu šetřit. "Třeba si to vláda ještě rozmyslí, já bych jí to radila, kdybych mohla," uvedla.

Už pouhé zmínky o jednání o důvěře v kabinet můžou podle ní způsobit například nejistotu finančních trhů. Tento institut by se neměl podle Němcové stát „každoměsíčním nebo každočtvrtletním folklorem“. „Zdá se mi to jako strašné riziko, nevím, zda ti, kdo na tom trvají, si tyto okolnosti uvědomují,“ uvedla šéfka poslanců.

Spojení důvěry vládě se zákonem má zvláštní proceduru. Jednací řád uvádí, že vláda může žádat, aby sněmovna skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení, pokud s tím spojí žádost o vyslovení důvěry. Zákon musí předložit dolní komoře už s takovou žádostí. Při dalším projednání předlohy záleží jen na tříměsíční lhůtě a ne na tom, zda poslanci návrh zákona schválí, nebo ne.

Němcová očekává, že opoziční strany by se snažily projednání zákona co nejvíce zdržovat. „Je to přímá výzva, aby opozice napnula všechny síly,“ podotkla. Opozici, která má v nynější sněmovně poměrně výraznou menšinu, by se podle ní ale nemělo podařit projednání předlohy tak dlouho obstruovat.

Premiér Petr Nečas (ODS) hovořil o tom, že kabinet by měl spojit důvěru s daňovým zákonem, když koaliční ODS, TOP 09 a Věci veřejné uzavřely minulý čtvrtek dodatek koaliční smlouvy. VV tím podmiňovaly další účast ve vládě. Předloha by měla obsahovat rovněž zavedení loterijní daně, po které volá i opozice. Na daně jako takové má ale zcela jiný pohled, chce opět zavést daňovou progresi. Kabinet hodlá svou předlohu schválit podle Nečase ještě o prázdninách.