Němečkův náměstek: Zrušit poplatek v nemocnici byla chyba

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nový náměstek ministra zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) volá po hledání zdrojů uvnitř systému. Nákupy nemocnic by podle něj mohly být efektivnější. Nesouhlasí také s tím, že se přestaly vybírat všechny regulační poplatky.

Úplné zrušení poplatků, které pacienti platili při pobytu v nemocnici, už dříve označil za chybu předseda ANO Andrej Babiš. Lidovci tehdy připustili debatu o jeho znovuzavedení, ČSSD to ale odmítla.

Pozice politického náměstka za ANO na ministerstvu zdravotnictví je ovlivněná sporem, který dlouhodobě vede šéf ANO Andrej Babiš s ministrem zdravotnictví z ČSSD Svatoplukem Němečkem. Zatímco Němeček žádá navyšování plateb státu do zdravotnictví, Babiš tvrdí, že veřejných peněz jde do zdravotnictví dost. Podle ministra financí by mělo zdravotnictví hledat vnitřní rezervy.

Transparentnost, efektivita, rezervy

Ani Farhan nesouhlasí s tím, že by zdravotnictví trpělo takovým nedostatkem, jak se někdy tvrdí. „Zdravotnictví určitě není zdaleka tak podfinancované jako v minulosti. Každý rok dochází k navyšování finančních prostředků ze státního rozpočtu,“ tvrdí Farhan.

„Je třeba hledat zdroje uvnitř systému, zvýšit jeho transparentnost v rámci nákupů přístrojů, zdravotnických prostředků a dalších vstupů,“ dodává. Na ministerstvu proto chce podporovat centrální nákupy a hodnocení efektivity nových zdravotnických technologií.

Kroky k prodloužení života

Nový náměstek má v plánu více komunikovat s šéfem sněmovního zdravotního výboru Rostislavem Vyzulou, který je také z ANO. Dále se chce zapojit do některých poradních komisí na ministerstvu. „Budu podporovat kroky ministerstva, které povedou k prodloužení délky života,“ uvedl Farhan při svém jmenování.

Pozice náměstka se na ministerstvu zdravotnictví uvolnilo v březnu, když odešel zástupce ANO Josef Vymazal. Ten vedl významnou sekci zdravotní péče. Rezignoval ze zdravotních důvodů po sporech o tendr na vrtulníky záchranné služby, který měl na starosti. Jeho agendu převzal Tom Philipp (KDU-ČSL), který už jako náměstek řídí sekci zdravotního pojištění. V tuto chvíli má ministerstvo zdravotnictví sedm náměstků.

Farhan působil jako konzultant ve společnosti European Harbour, předtím působil ve zdravotnických zařízeních na manažerských pozicích. Je aktivní v ANO v plzeňském regionu.