Německý kancléř Olaf Scholz v Praze: Podpořil přijetí Ukrajiny do EU i přechod k většinovému hlasování

Německý kancléř Olaf Scholz během dne otevřených dveří v sídle německé vlády

Německý kancléř Olaf Scholz během dne otevřených dveří v sídle německé vlády Zdroj: Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz během dne otevřených dveří v sídle německé vlády
2
Fotogalerie

Německý kancléř Olaf Scholz se na pondělní přednášce o budoucnosti Evropy v pražském Karolinu vyslovil pro to, aby se Evropská unie v budoucnu rozšířila mimo jiné o Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii. Růst bloku podle něj pomůže zajistit postupný přechod na většinové hlasování. Kancléř rovněž navrhuje vybudovat nový systém protivzdušné obrany v Evropě, informovaly agentury.

Scholz řekl, že do EU by měly vstoupit země západního Balkánu, Ukrajina, Moldavsko a případně také Gruzie. Upozornil však, že „v této rozšířené unii budou rozdíly mezi členskými státy narůstat, pokud jde o jejich politické zájmy, ekonomický vliv a systémy sociálního zabezpečení“.

„Tam, kde je dnes vyžadována jednomyslnost, se s každým dalším členským státem zvyšuje riziko, že některá země využije svého práva veta a zabrání všem ostatním v rozvoji,“ dodal Scholz podle agentury Reuters. „Navrhl jsem proto postupný přechod k většinovému hlasování ve společné zahraniční politice, ale i v dalších oblastech, jako je například daňová politika - s plným vědomím toho, že to bude mít důsledky i pro Německo,“ dodal.

Scholz se ve svém projevu na Karlově univerzitě přihlásil také k podpoře myšlenky francouzského prezidenta Emanuela Macrona, který navrhuje vytvořit nové evropské politické společenství, jež by umožnilo užší spolupráci bloku s partnery mimo EU, uvedla agentura DPA. V současné době podle něj chybí fórum, kde by prezidenti a předsedové vlád mohli jednou nebo dvakrát ročně diskutovat s partnerskými státy o klíčových otázkách. Za možné oblasti uvedl bezpečnost, energetiku a ochranu klimatu.

Scholz podle DPA dále navrhl, aby v Evropě vznikl nový systém protivzdušné obrany. Podle šéfa německé vlády by byl „bezpečnostním přínosem pro celou Evropu“ a byl by levnější a efektivnější, než když si každá země buduje vlastní nákladnou a velmi složitou protivzdušnou obranu.

Ohledně Ukrajiny Scholz vyzval 27 členských států, aby se „semkly, vyřešily staré konflikty a našly nová řešení“. Německo bude Kyjev podporovat „tak dlouho, dokud to bude nutné“, dodal Scholz s tím, že v příštích týdnech se uskuteční nová dodávka německých zbraní na Ukrajinu. Německo by podle kancléře mohlo převzít „zvláštní odpovědnost“, pokud jde o budování ukrajinského dělostřelectva a kapacit protivzdušné obrany.

Premiér Fiala po schůzce s prezidentem Zemanem

Video placeholde
Premiér Fiala po schůzce s prezidentem Zemanem • ČTK