Nemocnice žádají peníze na platy, nesouhlasí s chystanými protesty

Ilustrační foto nemocnice

Ilustrační foto nemocnice Zdroj: ctk

Menší a regionální nemocnice sdružené v Asociaci českých a moravských nemocnic (AČMN) žádají peníze na rychlý růst platů. Nesouhlasí s protestní akcí, kterou plánují na září či říjen lékařské odbory. Lékaři v nemocnicích mají celý měsíc dodržovat povolené přesčasy, aby upozornili na to, že většina nemocnic funguje jen za cenu nadměrných přesčasů. Kvůli nedostatku lékařů a sester omezují už teď nemocnice činnost některých oddělení, nebo je i zavírají.

„Personální situace v nemocnicích je natolik napjatá, že jakýkoli další negativní impuls může vést ke zhroucení řady nemocnic a k dominovému efektu na další nemocnice,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném na webu AČMN.

Zástupci členských nemocnic, kteří se tento týden sešli v Praze, vyzvali vládu, aby předešla hrozícímu nebezpečí a přijala program stabilizace nemocnic s opatřeními, která zvýší zájem o práci ve zdravotnictví. Vláda by rovněž měla provést změny ve zdravotnickém školství a v celoživotním vzdělávání zdravotníků a skokově zvýšit platy a mzdy zdravotníků.

O 30 procent během tří let

„Za minimum považuje AČMN třicetiprocentní zvýšení platů rozložené do tří let. Aby nemocnice mohly zvýšené platy a mzdy již v roce 2017 vyplatit a současně udržet péči o pacienty, požaduje AČMN pro daný rok zvýšení úhrad od zdravotních pojišťoven o deset procent,“ uvádí se v prohlášení.

AČMN proto podporuje návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na růst odvodů státu v roce 2017 o téměř deset miliard korun. Se zvýšeným výběrem pojistného za letošek by se tak získaly zdroje na růst úhrad od zdravotních pojišťoven i platů a mezd pro zaměstnance.

Úhradová vyhláška pro příští rok by podle názoru AČMN měla stanovit finanční prostředky na zvýšení platů a mezd jako samostatnou složku úhrady od zdravotních pojišťoven.

Shromáždění delegátů ve volbě potvrdilo na místě předsedy AČMN dosavadního předsedu Eduarda Sohlicha.