Neplácej nesmysly, vzkázal Rittig Babišovi

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Eduard Erben

Stíhaný lobbista Ivo Rittig se pustil do ministra financí Andreje Babiše. Reagoval na Babišovy výroky po středečním zasedání vlády, kde majitel Agrofertu útočil i na Miroslava Kalouska nebo Zdeňka Bakalu.

„Ahoj, na to, jak dlouho se známe a co máme spolu za sebou, bys nemusel plácat takové nesmysly. Čau Ivo,“ napsal dnes krátce po jedné hodině odpoledne lobbista na Twitteru. Reagoval na výroky šéfa státní pokladny a hnutí ANO Andreje Babiše, který se při debatě o zdravotnictví otřel právě i o stíhaného Ivo Rittiga. Prý když chtěl ministr zdravotnictví v Rusnokově vládě Martin Holcát zjistit detaily hospodaření Nemocnice na Homolce, nezdařilo se mu to, protože “vše tam ovládal Rittig“.

Právě dotazy novinářů na jeho možný střet zájmů vytočili Babiše téměř k nepříčetnosti. Stalo se to na tiskové konferenci po jednání vlády, kde ministři rozebírali schválené či zamítnuté body. Z výroků Babiše vyplynulo, že mu „v žaludku“ nejvíce leží minulé činy exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a politiků ODS.

Babiše dotazy rozčílily natolik, že začal přítomné zástupce médií seznamovat s řadou případů, kdy politici předchozích vlád byli rovněž ve střetu zájmů nebo se z něj vyvlekli jen naoko. Dokládal to mimo jiné na případu exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), který prý svou firmu “zaparkoval“, aby pak následně dostala od státu zakázky za 14 miliard korun. Zmínil také exministra financí Miroslava Kalouska, jenž se prý v kauze Mostecké uhelné společnosti nepřihlásil o miliardy korun, které tak mohl získat do státní pokladny.