Nepodváděl. Řekl soud o zpěvákovi a zastupiteli Kalouskovi

zpěvák Jan Kalousek

zpěvák Jan Kalousek Zdroj: E15 Anna Vackova

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil obžaloby pražského zastupitele za ODS a zpěváka Jana Kalouska a dalších 20 lidí v kauze údajných pojistných podvodů s auty. Podle žalobce se podíleli na machinacích s fakturami jednoho autoservisu. Hudebníkovi hrozily až tři roky vězení, svou vinu popírá. Rozsudek není pravomocný, žalobce se ve dvou případech odvolal a u zbylých si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Soudkyně rozhodla podle mluvčí soudu Lenky Cihlářové 29. dubna. „V dané věci byl vyhlášen zprošťující rozsudek. Státní zástupce si podal odvolání do výroku týkající se dvou obžalovaných, u ostatních si ponechal lhůtu k odvolání,“ upřesnila mluvčí.

Hlavní líčení začalo loni začátkem dubna. Státní zastupitelství vinilo skupinu 21 lidí z pojistných podvodů, ve kterých majitelé aut údajně tajili České pojišťovně poškození vozidla, když sjednávali smlouvu o pojištění, přičemž později chtěli peníze za škodu.

Žalobce tvrdí, že se na machinacích podílel dnes už neexistující středočeský autoservis, který údajně vytvářel nepravdivé faktury. Firma prý vedla dvojí účetnictví - pro finanční úřad a pro pojišťovny. Údajně tak vznikla škoda 50 milionů korun. Pojišťovna se ale k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody nepřipojila.

Kalousek se podle policie zapletl do trestné činnosti podniku, když se se servisem dohodl, že navýší fakturu za opravu vozu. Podle policie to bylo ve dvou případech zhruba 172 tisíc a 63 tisíc, což ale zastupitel odmítá.

Kalousek působí v pražském zastupitelstvu od podzimu 2010, ODS ho tehdy těsně před volbami dosadila na místo lídra jedné z kandidátek.