Neprokážete majetek? Daň 100 procent. Okamura míří do voleb

Tomio Okamura (foto ČTK)

Tomio Okamura (foto ČTK) Zdroj: CTK

Hnutí Úsvit přímé demokracie bude kandidovat v letošních sněmovních volbách. Ohlásil to jeho zakladatel, podnikatel a senátor Tomio Okamura. Chce v České republice prosadit prezidentský systém, odvolatelnost politiků, trestní a hmotnou odpovědnost soudců a státních zástupců nebo sociální podporu jen pro ty, kdo "vedou řádný život a řádně vychovávají svoje děti".

Okamura, který bude jedním z volebních lídrů, v této souvislosti odmítl obviňování z populismu. Chtěl by, aby jeho hnutí ve volbách získalo nejméně deset procent hlasů, a mohlo tak ovlivňovat kroky budoucí vlády.

„Neusilujeme o vstup do vlády, klidně budeme opoziční stranou, na které bude záviset vláda,“ prohlásil. Budoucí vládu by pak hnutí podpořilo za splnění klíčové podmínky, že prosadí zákon o obecném referendu bez omezení otázek pro hlasování. V něm by pak hnutí chtělo prosadit přímou volbu poslanců a senátorů a odvolatelnost politiků.

Okamurovi jeho senátorský mandát v kandidatuře nebrání, v případě zvolení do dolní komory by o něj ale automaticky přišel podobně jako před sedmi lety někdejší ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Na Zlínsku, které podnikatel v horní komoře reprezentuje, by se ale musely před koncem ledna příštího roku konat doplňovací senátní volby. Senátoři s ohledem na způsob jejich volby náhradníky na rozdíl od poslanců nemají.

Hnutí bude v rámci svého desetibodového programu podle Okamury prosazovat zákon o prokázání původu nabytého majetku v hodnotě nad 20 milionů, a to se zpětnou platností podle daňových přiznání. Neprokázaný majetek by se zdaňoval 100 procenty, nebo by byl zabaven státem, uvedl senátor.

Poslanec Radim Fiala (dříve ODS), který bude dalším volebním lídrem, řekl, že hnutí bude prosazovat snížení daně z přidané hodnoty na předchozí úrovně 14 a 20 procent a také snížení spotřební daně z pohonných hmot. Navrhuje také tříleté moratorium na změny v daních a poplatcích. DPH by se podle něj měla odvádět jen ze zaplacených faktur a ze zákona by mělo zmizet ručení za nezaplacenou daň u obchodních partnerů. Hnutí chce také zpřísnit imigrační politiku.

Všechny lídry hodlá hnutí představit za týden, jejich skladbu chce Okamura přizpůsobit velkým politickým stranám.

Hlavní body z programu hnutí Úsvit přímé demokracie:
1. Uzákonění referenda, přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů, odvolatelnost politiků.
2. Osobní, hmotná a trestní odpovědnost politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy.
3. Zákon o prokázání původu majetku v ceně nad 20 milionů korun, a to i zpětně.
4. Snižování daně z přidané hodnoty na 14 a 20 procent, snížení spotřební daně z pohonných hmot.
5. Tvorba nových pracovních míst, podpora podnikatelů a živnostníků.
6. Zákon proti lichvě a exekucím majetku na základě lichvářských půjček.
7. Reformy a změny státní správy.
8. Reforma sociálního systému a zpřísnění podmínek sociální pomoci, zamezení neoprávněně vysokých podpor sociálního bydlení.
9. Prosazení dluhové brzdy po vzoru švýcarských zákonů a vyrovnané rozpočty.
10. Referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU, přísné imigrační podmínky.

Jana Havligerová: ČD jedou, Okamura také

Populista Okamura aspiruje na titul politického skokana roku